Мариника Тепић поднела пријаву полицији због добијених претњи

Народна посланица Нове странке Мариника Тепић поднела је пријаву полицији због претњи које добија од десничарских група, саопштила је та странка.

Претње, као и позиви на убиство, упућени су Мариники Тепић преко интернет портала и друштвених мрежа, наводи Нова странка.

Тепићева ове претње сматра "отвореним позивом на линч" због чега је затражила заштиту од надлежних органа и синоћ поднела пријаву полицији.

Прве претње су, како се тврди, стигле након што је Тепићева у Народној скупштини поставила питање боравка Џима Доусона у Србији из Шкотске, за ког је навела да је фашиста.

Један од разлога претњи наводи се и то што је Тепићева најавила да ће Нова странка покренути иницијативу о забрани деловања "Националног српског фронта", што је касније данас и учинила.

Као пример претњи наводи се и текст извесног Тома Ловековића, објављен на једном порталу, који је навео да се "све Маринике морају ућуткати".

Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић осудила је претње ултрадесничарских организација упућене Мариники Тепић и позвла све антифашистичке појединаце и организације на солидарност.

Иницирана забрана Националног српског фронта

Мариника Тепић и Зоран Живковић су поднели Иницијативу републичком јавном тужиоцу Загорки Доловац за подношење предлога за забрану рада Националног српског фронта (НСФ), јер та организација у свом деловању пропагира расну, верску и националну мржњу и позива на оружану побуну.

Како се наводи у Иницијативи, најфреквентнији сарадници НСФ-а јесу Ник Грифин, Џим Доусон и Удо Фојгт, саопштено је из те странке.

Прва двојица су, наводи се, чланови ултра-десне Британске националне партије (БНП), а трећи некадашњи председник, а сада члан Национал-демократске партије Немачке.

Подсећају да је Ник Грифин пред британским судом 1998. године био осуђен због објављивања писаног материјала са расистичким порукама.

Грифин и Доусон су, додаје се, познати као негатори холокауста и лица која шире исламофобију.

Обојици је 2017. године забрањен улазак у Мађарску - Грифину као лицу које "представља претњу за националну безбедност", а Доусону као "непожељном лицу".

На питање Радија Слободна Европа шта МУП предузима да заштитити професионални, лични интегритет и сигурност Маринике Тепић и новинарке Н1 Марије Антић којој су такође упућене претње, МУП је саопштио да полиција интензивно ради на идентификацији особа које су упутиле претње, како би починиоци што пре били пронађени и приведени надлежним органима

Министарство унутрашњих послова предузима све мере из своје надлежности и неће дозволити никоме да угрожава безбедност наших грађана, наводи се у одговору, преноси Фонет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво