Јоксимовићева: Упослити политику проширења да не оде у пензију

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да политика проширења ЕУ "неће отићи у пензију", оцењујући да су земље Вишеградске групе на састанку у Будимпешти показале да "разумеју да је процес проширења једна од виталних и важних политика ЕУ". Напомиње и да се Србија као кандидат за чланство од почетка и током мигрантске кризе суочила са великим проблемима и поднела велики терет.

Јадранка Јоксимовић је за Танјуг рекла да је захвална што је Србији указана част да као земља кандидат присуствује састанку министара спољних послова Вишеградске групе који је данас одржан у мађарској престоници.

"Мислим да смо то оправдали одговорном и реформском политиком унутар земље, али и веома одговорном политиком очувања регионалне стабилности у региону", рекла је министарка додајући да је препознала разлоге због којих је Србија добила част да учествује на том састанку.

Указала је и на значај правовременог укључивања кандидата за чланство у важне теме за ЕУ и државе чланице као што су будућност ЕУ, енергетика, даље проширење.

"То показује да је ЕУ и даље спремна да чује друга виђења и да на време припреми и себе и кандидате за неопходне реформе које носи сваки нови талас проширења", сматра министарка.

Додаје да Србија наставља своју политику европског пута и регионалне стабилности и да је важно што је Вишеградска група то препознала и да постоји доста простора за даље унапређење сарадње.

"Наш циљ јесте чланство у ЕУ као једна функционална држава, која не тражи само користи из чланства у ЕУ, већ жели и да допринесе бољој будућности ЕУ у целини", рекла је Јоксимовићева за Танјуг, након састанка министара спољних послова Вишеградске групе (В4) и представника влада Бугарске, Румуније, Грчке, Словеније и Хрватске. 

За Србију би процес проширења морао да буде предвидив, одржив, јасан, у односу на јасне критеријуме и да не буде само трка са бројем отворених поглавља, каже Јоксимовићева, али подвлачи да је тај број у овој фази изузетно значајан, јер "нема опипљивијег начина" да се прикаже напредак српским грађанима од броја отворених поглавља.

"Одговорна мигрантска политика према грађанима и ЕУ"

Јоксимовићева је рекла и да се Србија као кандидат за чланство у ЕУ од почетка мигрантске кризе суочила са великим проблемима и поднела велики терет – више од 1,2 милиона људи је прошло кроз Србију која се трудила да се постави на максимално хуман, али и одговоран начин и према европским, али и према интересима њених грађана.

"Мислим да је то на исправан начин процењено и перципирано од стране наших европских партнера и због тога је за нас изузетно значајно да постоји једно свеобухватно одрживо решење у којем ћемо ми, као земља која се налази на тој рути и која је велики терет поднела, моћи да на прави начин допринесемо и у том смислу, Србија остаје одговоран партнер", рекла је Јоксимовићева.

Министарка је истакла да Србија није дизала "никакве зидове", али и да је сарађивала са својим суседима, а сматра да је то посебно важило за Мађарску.

"У том смислу, за нас је значајно да у то решење, које за сада функционише и надамо се да ће бити одрживо, будемо правовремено укључени и кроз размену информација, планова које ЕУ има, јер морамо да водимо рачуна и о интересима наших грађана", рекла је Јоксимовићева.

Председавање Вишеградском групом, коју чине Пољска, Мађарска, Словачка и Чешка, почетком јула 2017. године преузела је Мађарска на следећих годину дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво