Демаркација са Црном Гором поново у косовској скупштини

Косовска влада усвојила је извештај Комисије о разграничењу са Црном Гором и проследила га косовској скупштини на даље разматрање.

Косовска влада је одлуку донела на данашњој седници, пошто је претходно Комисија поднела извештај о граници са Црном Гором, у којем је констатовала да Споразум о демаркацији граничне линије из 2015. године не одговара административним граничним линијама из времена бивше Југославије.

Након одлуке косовске владе, косовски председник Хашим Тачи позвао је све посланике скупштине, без обзира на њихову страначку припадност – да се уједине у ратификацији споразума.

Тачи је оценио да се данашњом одлуком косовске владе "завршава сага о стерилним академским расправама, које нису донеле никакве нове аргументе и за три године су продужиле изолацију грађана, изазивајући конфузију и страх којим Косово наводно ризикује да изгуби територију".

Демаркација са Црном Гором један је од неколико предуслова, како би житељи Косова добили визну либерализацију са земљама Европске уније.

"Сада је време за Скупштину Косова да преузме своју заслужену одлуку у интересу грађана, који стрпљиво чекају годинама укидање виза, односно уклањање изолације", подвукао је Тачи.

Споразуму Приштине и Подгорице о демаркацији из августа 2015. године снажно се противи опозиција у парламенту, тврдећи да Косово остаје без 8.000 хектара територије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво