Љајић: Регион далеко од помирења

Потпредседник Владе и председник Националног савета за сарадњу са хашким трибуналом Расим Љајић рекао је за РТС да су реакције после последње пресуде Трибунала у Хагу показале да је регион далеко од процеса помирења као и да Трибунал није доринео помирењу већ је само судио и пресуђивао.

Хашки трибунал је после 24 године завршио свој рад неславно, самоубиством у судници. Остаје питање и да ли је трибунал остварио циљ због кога је основан.

"То ће бити предмет дугих дискусија и расправа. Последњи дан је показао проблеме које већ дуже време прате рад Трибунала. Самоубиство Праљка није смело да се деси а то није први пропуст који се догодио", рекао је гостујући у Дневнику РТС председник Националног савета за сарадњу са хашким трибуналом Расим Љајић. 

Према речима Љајића показало се да Трибунал није био ту да допринесе процесу помирења већ је само судио и пресуђивао.

"Ми смо далеко од процеса помирења. Постоје огромне баријере међу људима, етнички антагонизам и биће потребно пуно времена да заживи тај процес", рекао је председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом.

Да у региону нема воље за помирењем најбоље показују последња дешавања у Хрватској после пресуде шесторки из тзв. Херцег Босне.

"У Хрватској су се од председника државе, владе до представника опозиције просто утркивали ко ће више да оцрни Трибунал док су тај исти трибунал после ослобађајуће пресуде генералу Готовини дизали у небеса. С друге стране у Србији сте имали изјаву председника државе која је била крајње одмерена и државничка", рекао је  Љајић.

Остварићемо зацртани циљ у туризму 

Очекивања од сектора туризма који је у оквиру министарства за трговину, туризам и телекомуникације, на чијем челу је, за ову годину била су велика, а зацртани циљеви високи. 

"Наш циљ је милијарду и двеста хиљада прилива средстава и три милиона туриста до краја године  и ја верујем да то можемо да остваримо", рекао је Љајић.

Што се тиче буџета за следећу годину министар је задовољан средствима која су одвојена за туризам.

"Чак смо добили и више него што смо тражили, пре свега та средстав су опредељена за гондолу која треба да повеже пристаниште и Калемгдан. Део средстава ће ићи из града а део из Министарства трговине а тај пројекат ће сигурно почети следеће године. Ту су и подстицаји туристичким агенцијама које организовано доводе стране туристе као и повољни кредити намењени туристичком сектору", рекао је Љајић.

На питање о београдским изборима, Љајић каже да ће прво разговарати са СНС-ом.

"Нема тајни, прво ћемо разговарати са СНС-ом и од исхода тих разговора ће зависити све даље активности. Већ следеће недеље имаћемо председништво странке а следе и састанци градских одбора тако да СДПС спремно дочекује те изборе", рекао је за Љајић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво