Вучић: Никоме не претимо, потребна нам је јака војска

Сектор безбедности ће до краја године добити бонус у висини од 10.000 динара, најавио је председник Србије Александар Вучић и додао да ће из године у годину бити повећавана примања професионалним војницима. Поручио је да Србија неће никога да нападне, али да ће имати снажну војску и потврдио да се разматра набавка авиона и ПВО система из Белорусије. Председник је најавио и поновно увођење моралног васпитања.

Врховни командант Војске Србије, након примања извештаја министра одбране и начелника Генералштаба ВС о стању у Војсци Србије, казао је да је пре свега проблем низак стандард професионалних припадника Војске.

"На томе радимо и видимо побољшање. Повећање од десет одсто није довољно, али боље него што је било. Договорили смо са Владом да пре краја године свим професионалним припадницима ВС, запосленима у сектору безбедности, а то су полиција и БИА, буде исплаћен бонус од 10.000 динара, али да ћемо из године у годину повећавати примања, а од њих тражити озбиљност и одговорност", нагласио је Вучић.

Вучић је најавио и да ће ускоро изаћи с решењем за стамбене проблеме запослених у том сектору, те да је план да 30.000 људи у наредне три године реши стамбено питање на најповољнији начин.

"Тако ћемо створити услове да људи остају у војсци, али и да се млади радије опредељују да заврше војне школе", рекао је Вучић. 

Прошириће се школовање пилота за ловачку и борбену авијацију и хеликоптере. До краја године планирано је да се запосли још 300 професионалних војника, а конкурс за пријем је стално отворен.

Србија неће никог да нападне, али ће имати снажну војску

Председник је рекао да Србија неће никога да нападне, али је истакао да ће имати снажну војску која може да одбрани земљу у сваком тренутку.

На питање да ли се разматра набавка авиона и неких противваздушних система из Белорусије, Вучић је потврдно одговорио и додао да је о томе разговарао не само са Лукашенком већ и са Путином и неким другим земљама.

Како је рекао, неке ствари су при крају.

Вучић је истакао да Србија са НАТО-ом, али и са Русијом, има партнерске односе и да ће наставити тако.

"Наш избор је најтежи, лакше би било да кажемо – прикључујемо се НАТО-у, али наш избор је да будемо свој на своме, да имамо војску и штитимо Србију, зато војска мора да буде оспособљена", објаснио је Вучић.

Нема индиција да неко жели да нападне Србију

Александар Вучић је истакао да не постоје ни најмање индиције да било ко жели да нападне нашу земљу, али да војска постоји да би чувала своју државу и штитила свој народ.

Он је, након састанка са министром одбране и припадницима Генералштаба Војске Србије, казао да данашњи није био ванредни састанак и да се нада да никада нико неће напасти Србију, а да је посао власти да имамо довољно снажну армију.

"Ниједна војска у свету, изузев можда две, не постоји да би неког другог нападала, већ да штити своју земљу", нагласио је Вучић.

Војни буџет је, у односу на прошлу годину, према његовим речима, већи за око 70 милијарди динара.

За војску, како је додао, издвајано је на транспарентан и законит начин.

Нова доктрина и модернизација

Вучић је најавио нову војну доктрину уз оцену да је војска стабилна и да ће бити у сваком тренутку довољно снажна да одбрани и сачува земљу и њене грађане.

Како је рекао потребно је да се заврши концепт активне резерве оценивши да је било добро што је ове године један број људи био позван и могао да обнови своја знања.

Најавио је и јачање специјалних јединица, као и рад на повећању борбене готовости и попуњености.

Председник Србије је указао и на две ствари за које каже да су биле лоше.

Прва је да је у периоду 2005-2006. године по налогу неких других сила урађено то да се одвоје пешадијске од тенковских јединица, тенковске од противоклопних...

Како је рекао, морамо да будемо способни да, ако нас неко нападне, можемо да се бранимо и да ће поново бити удружене јединице јер не може сама пешадија или оклопне јединице или противоклопне да бране земљу.

Као другу ствар Вучић је апострофирао да је било укинуто морално васпитање. Објаснио је да ће то од јануара бити враћено и не у смислу политичких странака и тако нечега, већ да има везе са патриотизмом.

Објаснио је да је тада речено да је патриотизам непотребан и поновио да ће морално васпитање бити враћено и да ће сви знати шта им је посао, шта бране и шта штите и да је слобода највећа вредност српског друштва и да је независност и интегритет и суверенитет њихов посао.

Јачање наменске и набавка опреме 

Рекао је да ће се технолошко заостајање превазилазити на два начина – убрзаним развојем наменске и набавком онога што нам је неопходно, а пре свега у ваздухопловству.

У том смислу навео је "мигове" који су недавно стигли у Србију, али и скори долазак Ми-17 транспортних хеликоптера, као и шест "Ербасових" који ће стићи до почетка 2019. године, плус три за полицију.

"Наше маневарске могућности тиме смо драматично увећали – оне дефакто нису ни постојале пре годину дана", додао је Вучић.

"Мораћемо да разрадимо концепт одбране, да ли је то тотална одбрана или неки други тип... такође да дорадимо и усвојимо нову доктирну", рекао је председник Србије.

Указао је да ће морати да се повећају инвестиције и навео да су у буџету 54 одсто персонални, 32 оперативни расходи и 14 одсто инвестиције које морају да иду на 20 одсто.

Он је рекао да ће догодине инвестиције бити и више од 25 одсто. Вучић је позвао младе људе да добровољно служе војску, као и да се прикључе.

"Заштита и одбрана наше земље – ништа важније од тога не постоји", рекао је Вучић.

"Наша земља се налази на европском путу – војно неутрална, да бисмо могли да будемо војно неутрални морамо да будемо јаки. Наша војска је стабилна, наша војска је добра", рекао је председник Србије.

Једно од питања било је и да ли ће Србија коначно имати жене са генералским чином.

"Мора неко да препоручи, а ја ћу са радошћу донети такву одлуку", рекао је Вучић. 

Врховни командант је рекао и да је договорено са Владом Србије да се до краја године издвоји новац да сваки војник, сваки припадник територијалних снага, има два комплета униформи и два пара чизама.

"Сигуран сам да ће наша војска не да сија старим већ новим сјајем модерности, успеха, оспособљености и да ће у сваком тренутку бити довољно снажна да сачува мир, обезбеди стабилност и заштити грађане ове земље", поручио је председник Србије.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво