Хамилтон: Србију очекује озбиљан посао на промени Устава

Представник Венецијанске комисије Џејмс Хамилтон оценио је да Србију у процесу уставних промена очекује озбиљан посао и посебно комплексно питање односа и интеракције између различитих грана власти.

Џејмс Хамилтон је о процесу уставних реформи у области правосуђа у Србији разговарао са председницима три надлежна скупштинска одбора који су указали на то да је правосуђе у Србији независно и да законодавна и извршна власт немају утицај на избор носилаца правосудних и јавно-тужилачких функција.

Председник Одбора за административно-буџетска питања Александар Мартиновић истакао је да је правосуђе у Србији данас потпуно независно, судови суде на основу закона и Устава, без уплитања других грана власти на процес доношења судских одлука, саопштено је из парламента.

"Оцене да је правосуђе исполитизовано и под апсолутиним утицајем извршне власти није тачно и то представља дневно политичку конструкцију коју ниједан пример у пракси не може да поткрепи", навео је Мартиновић.

Додао је да је Министарство правде од 2012. године до данас уложило много напора и средстава у поправљање материјалног положаја судија и јавних тужилаца, као и у реновирање зграда судова и тужилаштава и процес дигитализације рада.

"Такође, резултат рада Народне скупштине и Министарства правде јесте доношење закона из области правосуђа, којима се наш правосудни систем усклађује са модерним европским правосудним системима", закључио је Мартиновић.

Говорећи о правцу уставне реформе правосуђа, Мартиновић је подсетио да уставни и политички систем Србије почива на начелу поделе власти на законодавну, извршну и судску, које се међусобно контролишу и налазе у међусобној равнотежи. Објаснио је улогу Народне скупштине у процесу избора носилаца правосудних функција и учешћа у раду Државног већа тужилаца и Високог савета судства.

"Идеја да се Србији наметне као стандард, а ми знамо да то није случај у земљама ЕУ, да се из поступка избора у потпуности искључи Народна скупштина, могла би да угрози однос снага три гране власти", додао је Мартиновић.

Председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуптаву Петар Петровић упознао је представника Венецијанске комисије са начелом поделе власти, како је оно дефинисано Уставом Републике Србије, и оценио да законодавна и извршна власт немају утицај на избор носилаца правосудних и јавно-тужилачких функција, имајући у виду да и у Државном већу тужилаца и у Високом савету судства од 11 чланова, већину имају носиоци баш тих фунцкија.

Такође, нема могућности да законодавна и извршна власт директно постављају носиоце правосудних и јавно-тужилачких функција, иако је познато да је то пракса у појединим европским земљама, додао је Петровић.

Председник Одбора за уставна питања и законодавство Ђорђе Комленски упознао је представника Венецијанске комисије са надлежностима Народне скупштине и овог одбора у процесу уставних промена, нагласивши да би промене Устава у делу о правосуђу морале да добију потврду на референдуму.

Oн је оценио да нас очекује одговоран посао који ће трасирати будућност правосуђа, као и да се не сме подлегнути паушалним оценама или политичким ставовима који служе у дневно политичке сврхе. Додао је и да су корекције у правосудном систему потребне ради модернизације рада, али да у овом тренутку одвајање правосуђа у потпуности од остале две гране власти није добро.

Џејмс Хамилтон се посебно занимао за начин на који је могуће извршити уставне промене у Србији у процедуралном смислу, али и за ставове релевантних чинилаца који ће учествовати у том процесу.

Оценио је да Србију очекује озбиљан посао и посебно комплексно питање односа и интеракције између различитих грана власти.

Хамилтон је подсетио да Венецијанска комисија поздравља разноврсну правну традицију европских земаља, као и да неће давати препоруке за јединствена решења која би важила за све, али и да је потребно прихватити нека оппшта начела и принципе.

Састанку је присуствовао и Чедомир Бацковић, помоћник министра правде за питања европских интеграција, наводи се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво