Вулин: Војска оспособљена, "мигови" спасили наше ваздухопловство

Војска Србије је оспособљена да одбрани земљу од било какве претње и опасности, оцењује министар одбране Александар Вулин стање у српској војсци, а сутра ће са начелником Генералштаба ВС Љубишом Диковићем о томе поднети извештај и председнику Србије и врховном команданту Александру Вучићу.

Министар Александар Вулин за Танјуг каже да су наши војници високо мотивисани, обучени и спремни да раде свој посао и да одговоре на сваку претњу.

Вулин оцењује да је набавка "мигова" "спасила" наше ваздухопловство, јер су српско ваздухопловство и ваздухопловна одбране највише "страдали" током НАТО агресије.

Најављује и да ће се наставити са осавремењивањем српске флоте "миговима 29", који припадају "четири плус генерацији". 

"Наставићемо да радимо на јачању ваздухопловства и ваздухопловне одбране, наше небо мора да буде сигурно, а да би било сигурно и заштићено морате да имате снажно ваздухопловство", рекао је Вулин.

Он подсећа да је процес обнове војске почео 2012. године, када је министар одбране постао садашњи председник Александар Вучић и каже да је тада престало и да се "уништава наоружање, протерују старешине и поништава улога Војске".

На питање да прокоментарише извештај Атлантског савета у коме се наводи да САД треба да успоставе стално присуство војске у југоисточној Европи, Вулин одговара да је реч о ставу невладине организације, који, како каже, може бити прихваћен или не, али да он не може да га коментарише.

"Став Србије је да је војно неутрална земља, нећемо бити чланица ни НАТО пакта, ни ОДКБ-а, нити било ког другог војног савеза и наставићемо да водимо политику у смеру српских националних интереса, а то су мир и стабилност у читавом региону", указао је Вулин.

Коментаришући део извештаја Атлантског савета да би формирање војне базе било најбоље у кампу Бондстил на КиМ, Вулин каже да Србија није заинтересована за војне базе на својој територији, као и да то није у складу са Резолуцијом 1244.

"Хоћемо да Срби где год да живе буду заштићени, сигурни и да имају сва права. То је наша политичка оријентација и тако ћемо се и даље понашати", став је српског министра одбране.

На питање о статусу Руског хуманитарног центра у Нишу, Вулин каже да ће "притисака увек бити", али да ће Влада донети одлуку о томе када за то буде време.

"Не желим својим ставом да вршим притисак на Владу, све што имам рећи ћу на седници Владе, а знам да ћемо водити рачуна о српским интересима", рекао је Вулин.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара