Шутановац: Једино странке могу да организују опозицију

Неопходно је да се проевропска опозиција окупи око оних који имају и инфраструктуру и људе, довољно памети и искуства, сматра лидер ДС-а Драган Шутановац.

Једино странке могу да организују опозицију и промене власт, изјавио је лидер ДС-а Драган Шутановац и поручио да његова странка нема намеру да учествује у било каквом обрачуну унутар опозиције.

Каже да је неопходно да се проевропска опозиција окупи око оних који имају и инфраструктуру и људе, довољно памети и искуства, како би могла да успе на следећим изборима у Београду.

"Сваки раскол у било ком делу опозиције погађа и ДС, јер ће један број бирача отићи у апстиненцију и то је јако лоше", рекао је Шутановац у интервјуу за Танјуг.

Сматра да је криза у Покрету слободних грађана нанела штету, пре свега Покрету, али и свима у опозицији.

ДС се, каже Шутановац, ни на који начин не радује због кризе у покрету Саше Јанковића, мада, истиче, многи мисле да она иде у корист демократа, а он сматра да највише иде у корист управо СНС-а, односно лидера странке и председника Србије Александра Вучића. 

Наводи да је одлука ПСГ-а0 да прекине сарадњу са ДС-ом лоша, али да ДС не може да утиче да се она промени. 

Упитан о могућој кандидатури бившег страначког колеге Драган Ђиласа за градоначелника Београда и могућности да на изборима буде у коалицији са Сашом Јанковићем и Вуком Јеремићем, Шутановац каже да нема никакво коначно сазнање о Ђиласовој одлуци, те да се у овом тренутку бави искључиво програмом и планом ДС-а. 

"Нико нас тренутно из опозиције не занима. Уколико не будемо могли да удружимо наше гласове пре избора, што је наша жеља, удружићемо их након избора, а онда ћемо видети заиста шта су реалне основе и на који начин град може да се води", наводи он.

"Стање у Београду катастрофално" 

Упитан ко је за ДС већа политичка конкуренција Ђилас или Александар Шапић, Шутановац каже да је "највећа политичка конкуренција" ДС-у стање у Београду.

"Стање у Београду је тако катастрофално да морамо да направимо добар резултат да би се Београд поново дигао и био град будућности", каже председник ДС-а и додаје да му нико од поменутих није противник, већ искључиво систем, накарадни, како оцењује, који је креирао Александар Вучић.

"Ми смо се окренули пре свега ДС-у и грађанима. Радимо на изузетном програму за ревитализацију Београда, за сређивање како комуналног система, тако и социјалних проблема Београђана", наводи Шутановац. 

ДС се, каже, свакако налази на испиту, али не мисли да ће странка нестати после избора у Београду. 

"Мислим да ће бити управо супротно, а то ће се се документовати већ 24. децембра након избора у четири општине у Србији, где ћемо имати прилику да видимо да ли су истаживања која се пласирају у јавности зарад креирања јавног мњења истинита или су истинити гласови које ћемо добити у тим општинама", наводи Шутановац. 

У сусрет Главном одбору странке, у суботу, у Шапцу, подсећа да су Председништво и Градски одбор донели одлуку да ДС на изборима у Београду наступа са својим кандидатом за градоначелника и са својом листом, али не открива са ким разговара о могућој коалицији на предстојећиом београдским изборима. 

"До момента док се не договоримо, нећемо објављивати са ким разговарамо. Разговарамо са готово свима из опозиције који деле наш вредносни систем, а одлуку о кандидатури донеће Председништво странке и биће објављена на време", рекао је Шутановац.

Ако, каже, ДС успе да допре до сваког бирача учиниће све да добије подршку свих оних који воле Београд и желе у њему да живе на пристојан начин, а не "као сада", "у хаосу, у прљавом граду", у којем, како тврди, не функционише практично ниједан комунални систем".

Нови људи на листи ДС-а 

Извесно је, наводи, да ће на листи ДС-а за београдске изборе бити готово све нови људи, велики број људи који су стручни из различитих области, али људи који разумеју политику и потребе грађана који живе у Београду.

"Све градове у свету воде политичари, али за разлику од ових који су данас на власти неопходно је да политичари уважавају струку и да не одлучују они шта, кад и где ће се радити, већ да људи који су запослени у секретаријатима и који имају дугогодишње искуство решавају комуналне проблеме", каже Шутановац.

Очекује договор опозиције на београдским изборима о више тема, наводећи да је контрола избора изузетно важна и да ће ДС дати допринос томе. 

Волео би, каже, да се опозиција договори и око питања наступа у медијима, односно медијске заступљености, али и о "џентлменском ненападању". 

"Мислим да после оволико година ми немамо шта лоше да говоримо једни о другима, треба да говоримо лоше о оном стању у којеме се грађани налазе због којег и они желе да се власт у Београду промени. Опозиција има више опција, али надам се да у тим опцијама нећемо бити противници једни другима, већ да ћемо коначно ако не пре, онда после избора заједно да градимо Београд будућности", рекао је Шутановац. 

На питање ко ће по њему бити победник београдских избора, Шутановац каже:

"Ко ће (из опозиције) имати већи број мандата или мањи, потпуно је небитно. Битно је да направимо синергију гласова и да успемо да направимо једну проевропску градску управу која ће град водити на начин који се воде градови у развијеном свету", рекао је Шутановац.

На питање да ли га погађа однос јавности према опозицији који је у последње време, судећи по коментарима, поготово на друштвеним мрежама, готово обесхрабрујући, Шутановац каже да разговара са многим грађанима и да није осетио такав однос јавности, на начин на који то неки истражвачи приказују јер су, додаје, грађани пре свега "бесни на власт" и имају жељу да се Београд промени. 

"Чињеница јесте да опозиција данас није укрупњена, чињеница јесте да смо, када партикуларно делујемо, слабији него заједно, али не мислим да грађани имају нервозу у односу на опозицију. Можда су љути што се не окупљамо на начин на који би они желели, али мислим да су они пре свега бесни на стање у држави, друштву и Београду, а то све креирају Вучић и СНС", рекао је Шутановац. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи