"Челично пријатељство Србије и Кине подигнуто на виши ниво"

Посету Кини српска парламентарна делегација наставила је у Шангају. Председницу Скупштине Србије Мају Гојковић угостила је председница Свекинеског конгреса града Шангаја Јин Јицуји. Закључиле су да је оснивањем заједничке Комисије српског и кинеског парламента челично пријатељство два народа подигнуто на виши ниво.

Отворена је могућност да се кроз скупштинске одборе оствари сарадња у економији, пољопривреди, одбрани, култури и осталим областима.

Гојковићева је на састанку са Јицуји истакла да Србија и НР Кина развијају изванредне политичке односе који су подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства, што је добар подстицај за развој сарадње на пољу економије, туризма, образовања и културе, као и на локалном и регионалном плану.

Маја Гојковић је истакла да свеобухватно стратешко партнерство Србије и Кине, које се одвија на политичком и економском плану, као и у оквиру иницијативе "Појас и пут" и формата Кина-ЦИЕЗ, отвара бројне могућности за сарадњу и подвукла да су парламенти дали важан допринос кроз формирање Парламентарне комисије Скупштине Србије и Свекинеског народног конгреса.  

Јицуји је нагласила да Србија и Кина имају не само дугу историју добрих односа, већ и светлу будућност, имајући у виду да их дубоко развијају, да две земље подржавају једна другу по виталним националним питањима и да су односи достигли ниво "челичног пријатељства".

Јин Јицуји предложила је да Београд и са Шангајем има директну авио-линију. Гојковићева и Јицуји су изразиле уверење да ће укидање виза и увођење авио-линије Београд-Пекинг додатно допринети још већем повезивању градова и региона две земље.

Две председнице скупштина верују да будућим генерацијама треба оставити нове симболе пријатељства, као што су то деценијама филмови "Валтер" и "Мост".

Председница Свекинеског конгреса града Шангаја је упознала председницу Скупштине Србије са развојним потенцијалом Шангаја, као светске метрополе са 24 милиона становника.

Гојковићева је рекла да је развојна визија челника Шангаја задивљујућа и поздравила сарадњу региона и градова Србије и Кине, наводећи да је у том оквиру посебно значајно недавно успостављене сарадње између Београда и Шангаја, као и одржавање сусрета градоначелника у формату сарадње Кина-ЦИЕС "16+1" у Београду следеће године.

Председница Скупштине Србије је навела да се значај сарадње потврђује и успешним и запаженим наступом Београда на 14. сајму туризма у Шангају у априлу 2017. године, као и представљању планова Новог Сада као Европске престонице културе 2021. године, за капиталне пројекте на Форуму о сарадњи европских и источно-азијских престоница културе.

Гојковићева и Јицуји су нагласиле значај развоја сарадње и у области културе, а Гојковићева је као добар пример те сарадње навела изложбу савремених младих српских сликара у Шангају.

Са 24 милиона становника, годишњим приходом од 400 милијарди долара и једном од највећих лука у свету, Шангај је отворен за Србију и позива парламентараце да на бројне фестивале доведу српске уметнике, поручили су домаћини.

Председница парламента посетила је и шангајски Центар за жене и децу, где се упознала са програмима и пројектима који помажу и оспособљавају жене за тржиште рада, кроз бројне обуке којима стичу потребна знања и вештине, саопштено је из Скупштине Србије.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво