Откривена статуа Адему Јашарију у Липљану

Поводом обележавања Дана независности Албаније у Липљану је откривена статуа Адему Јашарију, оснивачу Ослободилачке војске Косова.

Дан независности Албаније и Дан албанске заставе се поклапа са датумом рођења Адема Јашарија.

Статуу је открио представник породице Рифат Јашари, рекавши да ће Албанци увек бити заједно и да заједно "морају радити на томе да Косово поведу напред".

Адем Јашари (1955-1998) је за Албанце херој, а за Србе и друге неалбанце злочинац и терориста, један од оснивача Ослободилачке војске Косова, умешан у бројна кривична дела, као што су шверц оружја, убиства, пљачке, диловање дроге, трговина белим робљем...

Адем Јашари је, према српским изворима, дуже од 15 година био ангажован у паравојним јединицама Албанаца, а често је одлазио са браћом и комшијама у Албанију, где се обучавао у терористичким камповима, под надзором бивших америчких официра.

У центру Приштине Јашарију је раније постављен велики споменик, а у централном подручју Тиране постављена је његова биста. Исто тако и у Драгашу, Србици...

У његовом родом селу Перказе, прави се велики меморијални спомен-комплекс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво