Брнабић: Србија у Будимпешти загризла највећи део колача

Председница Владе Ана Брнабић каже за РТС да су веома важне све инвестиције које је Србија уговорила на Самиту "16 + 1" у Будимпешти, а у том смислу посебно је истакла модернизацију пруге Београд–Будимпешта. Србија дуго, озбиљно и пажљиво преговора о условима под којима се задужује, напомиње Брнабићева.

Aна Брнабић је у интервјуу за РТС рекла да је поносна на то што је Србија "загризла највећи део колача" у Будимпешти, односно уговорила највише инвестиција у оквиру сарадње "16 + 1". 

"Мислим да су те инвестиције важне, тешко би ми било да кажем које су најважније од њих", рекла је председница Владе.

Подсетила је да су у Будимпешти потписана четири уговора – о извозу говеђег меса у Кину, за изградњу деонице Прељина–Пожега, изградњи топлодалековода Обреновац – Нови Београд и пречишћавању отпадних вода у Београду. 

Брнабићева је истакла да је изградња деонице Прељина–Пожега један од најважнијих пројеката када су у питању инвестиције и повезивање Србије.

"Али сваки пројекат је на свој начин важан у својој сфери. Дошли смо у Будимпешту припремљени за пројекте из разних сектора", истиче председница Владе.

Брнабићева се посебно осврнула на пројекат модернизације пруге Београд–Будимпешта, што је, каже, и од стране Мађарске и Кине дефинисано као један од најважнијих пројеката у формату "16 + 1".

Када је реч о условима задуживања, председница Владе истиче да Србија дуго, озбиљно и пажљиво преговора о условима под којима се задужује.

Ти услови су, напомиње, бољи него раније "када се Србија задуживала по стопама од преко шест-седам одсто".

"У зависности од кредита, сада се задужујемо са грејс периодом између пет и седам година, са стопом између два и 2,5 одсто, негде и испод два одсто. То је једно добро, озбиљно задуживање које нећемо имати проблема да враћамо", рекла је Брнабићева.

У том смислу је истакла пројекат топлодалековода Обрановац – Нови Београд, који ће се, каже, враћати из остварених уштеда.

"То ће враћати 'Београдске електране', а не Град Београд, а тек не Влада Србије", истиче председница Владе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара