Амбасадор Лундин: Пресуда Младићу, пресуда једном човеку

Пресудом Ратку Младићу затворено је поглавље у историји ратних злочина на Балкану и важно је нагласити да је то пресуда једном човеку а не целом српском народу, каже амбасадор Шведске у Београду Јан Лундин.

Јан Лундин је за Танјуг рекао да је сагласан са председником Србије Александром Вучићем да грађани Србије треба да гледају у будућност.

"Утврђена је индивидуална одговорност за ратни злочин и то је то. Србија треба да се окрене будућности као што је казао председник Вучић. Знам да ће правосуђе у Србији и даље процесуирати одговорне за ратне злочине", рекао је шведски амбасадор.

Како каже, пре неколико дана срео се са Снежаном Станојковић, новоизабраном тужитељком за ратне злочине, и она му је то потврдила.

"Али верујем да ће то бити много мањи случајеви него што је то био процес за утврђивање одговорности Ратка Малдића", додао је Лундин.

За њега нема дилеме да је идеја о унутрашњем дијалогу у Србији о Косову и Метохији веома значајна јер је, како каже, то одличан предложак да се успостави шири дијалог између Срба и Албанаца.

"Верујем да је до сада било премало контаката између Срба и Албанаца. Најбољи показатељ за то је веома мали број међуетничких бракова између Срба и Албанаца. Простор за међусобно разумевање и решавање конфликата мирним путем је у таквим околностима ограничен", рекао је Лундин.

Поздравио је иницијативу председника државе Александра Вучића да започне унутрашњи дијалог о тако важнем питању.

"После унутрашњег дијалога природно је обратити се косовској страни", сматра Лундин.

Према његовим речима, Вучић је створио мост комуникације према Албанији што је од великог значаја за регион у целини.

"Вучић има добар лични однос са Едијем Рамом, премијером Албаније и то је већ побољшало ситуацију између Албаније и Србије. Једноставно, може се лакше разговарати о многим проблемима. Стварање Регионалне канцеларије за омладинску сарадњу у Тирани је велики корак напред за односе у региону и Шведска ће то увек подржавати", рекао је шведски амбасадор.

Говорећи о могућим моделима економске сарадње у региону некадашње Југославије који би личили на скандинавски оквир, амбасадор Шведске напомиње да је за сада све на нивоу идеја.

"Иницијатива председника Вучића да се формира бесцаринска зона на Балкану је одлична. Верујем да ће друге државе то подржати. Наравно, надам се да ће Србија једног дана бити део простора слободне трговине ЕУ и не само Србија, већ цео регион, али на томе треба радити доследно и корак по корак", рекао је Лундин.

Истиче да се тренутно у ЕУ воде разговори како да се користи од уласка Србије у Европску унију учине видљивијим њеним грађанима.

"Европска унија има велики значај за Србију. Пројекти као што је пречишћавање отпадних вода у Србији нису везани само за Шведску, већ за целу Унију. Део Берлинског процеса су веома велики захвати у инфраструктури и то су велики пројекти", наводи амбасадор.

Додаје да ЕУ треба на бољи начин да наглашава све што се ради за добробит грађана Србије и подсећа да Шведска на годишњем нивоу издваја 10 милиона евра за Србију, Немачка такође...

"Верујем да укупна цифра која долази из ЕУ досеже 200 милиона евра годишње. Интерес Европске уније је да Србија буде добро и да економски јача и да једног дана буде њен део", рекао је Лундин.

Амбасадор Шведске разуме да Србија и Русија имају веома добар историсјки однос.

"Нико не говори да Србија треба да прекине везе са Русијом. То су две различите ствари. Има много земаља у Европској унији које имају одличан однос са Русијом. Србија не би била једина", објашњава Лундин.

Срећан што је ова година посвећена обележавању стогодишњице дипломатских односа између две земље.

"То је век одличних односа између две земље. Око 130.000 Срба живи у Шведској... У Београду се налази највећа шведска амбасада у Европи... Само у Берлину имамо амбасаду сличних архитектонских размера. Нама је стало да имамо добре везе са Србијом", истиче Лундин.

Подсећа да се већ неколико месеци слави 100 година дипломатских односа.

"Почетком децембра у Београду ће бити организован концерт Божићне музике, филмски фестивал и серија семинара где ће историчари и социолози из Шведске и Србије говорити о свему што се догађало и што ће се догађати у односима између две земље", открива Лундин.

Као српски зет, Лундин каже да већ 33 године ужива на Балкану.

"У Београду је крајем новембра могуће изаћи у башту и ручати, као што сам ја то учинио са својом ћерком јуче. Клима је фантастична. Сада је у Шведској температура око нуле и пада снег. Највише ми прија што се Срби не плаше странаца и уживају да буду гостопримљиви", истиче амбасадор.

У Београд је, како каже, стигао као млад дипломата 1984. године и схватио да су овде жене лепе и паметне.

"Био сам лака мета", шаљиво је приметио Лундин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара