КТВ: Приштина блокирала Фонд за Север

Kосовско министарство финансија одбило је да одобри захтеве четири северне општине да добију финансијску подршку у реализовању пројеката, а од прикупљеног новца из Фонда за развој, јавила је КТВ. Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић рекао да званично нису добили никакву одлуку косовског министарства финансија.

Подршка пројектима биће одблокирана онда када ове општине "почну да поштују све законе који су на снази", за исту телевизију рекао је косовски министар финансија Бедри Хамза.

Рекао је и да је косовска влада "спремна да поштује постигнуте споразуме у Бриселу".

Хамза се позива на ревизорски извештај, у којем су утврђени, како се тврди, "бројни прекршаји коришћења средстава".

Овај извештај је објављен у фебруару. На лето су потом уследили и извештаји о финансијском пословању појединачно за све четири општине, а у којим је ревизор такође, како се наводи, утврдио бројне неправилности.

Потврђено је такође да се у фонду за Север тренутно налази 13 милиона евра, преноси КоС Сев.

Набавка за све четири општине, према извештајима, "остаје велика забринутост", односно "изазов", наводи КоС Сев.

Код свих општина постоји, како се тврди, недостатак у организационој структури и систематизацији радних места.

Општине немају опште стратегије и друге оперативне планове, а нису основале ни јединице унутрашње ревизије, због чега унутрашња ревизија није ни извршена - такође су неки од закључака Канцеларије главног ревизора.

Ракић: Нисмо добили никакву одлуку, политички притисак на Србе

Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић рекао је у писаној изјави медијима да не може да коментарише вест да су одбијени захтеви четири општине, додавши да званично није добијена никаква одлука министарства финансија.

"Ово што се појављује у медијима делује као да неко сматра да ће демонстрирајући силу извршити политички притисак на Србе" рекао је Ракић и додао: "То наравно неће проћи, и није рецепт за решавање политичких проблема".

Ракић наводи да извештај ревизора садржи препоруку која се већ полако примењује у општинама, као и свуда на Косову и Метохији, "али је симптоматично да се албанским општинама не прети замрзавањем средстава".

"Подсетићу и дотичног господина, али и јавност. Та средства нису његова, нити средства која издваја влада у Приштини, већ су средства која се прикупљају на нашим прелазима, на северу Косова и Метохије, што је договорено у Бриселу, и не може се мењати једностраним потезима" поручио је Ракић.

Б92 сазнаје из својих извора да је општинама Зубин Поток и Звечан уплаћен новац из Фонда за Север, а да ће та одлука бити формализована у понедељак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи