Дрецун: Србија пред изазовима, стратешка сарадња с Русијом

Србија има принципијелни став по питању стратешког партнерства са Русијом, изјавио је члан Одбора за одбрану и унутрашње послове Милован Дрецун. Истиче да се Србија тренутно суочава са изазовима по питању санкција Русији и Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, али и условљавањем чланства у ЕУ признањем независности Косова.

Милован Дрецун је на састанку са делегацијом Савета Федерације Русије поновио да Србија неће уводити санкције Русији и навео да је Руско-српски хуманитарни центар у Нишу имао значајну улогу у спасавању људи током поплава које су задесиле Србију 2014. године.

Како је саопштила Скупштина Србије, нагласио је да је од великог значаја подршка Русије у УН по питању очувања суверенитета и територијалног интегритета Србије, унапређење војне сарадње између двеју земаља чему, каже, умногоме може допринети интензивирање сарадње између два парламента.

Дрецун, који је предводио делегацију одбора на састанку са гостима из Русије рекао је и да се Србија суочава са глобалним безбедносним изазовима као што је међународни тероризам и екстремизам и да недвосмислено пружа отпор и бори се против свих облика криминала.

Заменик председника Комитета за међународне послове Савета Федерације Андреј Климов нагласио је да је став Русије по питању непризнавања независности Косова непроменљив, као и да Русија поштује европски пут Србије.

Сагласио се са Дрецуном да је питање међународног тероризма једно од највећих безбедносних изазова данашњице и да треба сарађивати у тој борби.

Климов је такође информисао чланове Одбора да је Савет Федерације основао Комисију за заштиту државног суверенитета и спречавање мешања у унутрашње послове Руске Федерације, са искључивим циљем одбране и заштите националног суверенитета.

Предложио је формирање радне групе Скупштине Србије и успостављање сарадње са Комисијом, чиме би се на парламентарном нивоу радило на решавању безбедносних изазова.

Чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове, који су са делегацијом Савета Федерације Руске Федерације разговарали о унапређењу сарадње у области безбедности и одбране, истакли су да Србија чврсто брани позицију војне неутралности и настоји да сарађује са свим безбедносним организацијама, у циљу заштите националне безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво