Јовановић: Вучић умерено реаговао на Младића, већина срамно

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић каже да је председник Александар Вучић имао умерену реакцију на пресуду Ратку Младићу, уз оцену да је реакција великог дела српске опозиције била срамна.

"Поштено је оно што је урадио Вучић, који је рекао да не жели да коментарише неправоснажну пресуду, поменуо српске жртве за које нису утврђени кривци и да се треба окренути будућности, те да је то пресуда Младићу, а не Србији", рекао је Јовановић на прес-конференцији и додао да су реакције на хашку пресуду велико "отрежењење" за оне који трагају за одговорима на тешка питања.

Јовановић је критиковао и реакцију патријарха Иринеја, која је, каже, лишена сваке етике, морала и хришћанских вредности.

"Не желим више са црквом да полемишем, али несрећна је она земља у којој политичари имају више обзира према људским жртвама од црквених великодостојника", истакао је Јовановић.

"Вучићева реакција на пресуду Хашког трибунала је умерена и није продубила неспоразуме између Србије и БиХ, нити између Срба и Бошњака. Не мислим да је то довољно, очигледно је да су реакције наше цркве гурнуле у други план Вучићеву жељу да изгради нове односе са Бошњацима", оценио је Јовановић.

"Више од њега и не може да се очекује, али сви други - то је ужасна срамота", рекао је Јовановић.

Срамота је, каже, да има оних који су ћутали или твитовали у вези са пресудом уз опаску да њега не интересује "да ли је тај неко био у грчу".

"За мене је страшно да се неко ко је добио 600.000 гласова на изборима утопи у јад и беду српске опозиције, да нема ниједан политички став. Интриге и сплетке су израз велике немоћи. Не мислим да су односи између Вучића и коалиционих партнера бољи у односу на лидере опозиције, али код Вучића постоји политика, на овој страни не постоји ништа", оценио је лидер ЛДП-а.

Јовановић је коментарисао и окупљање чланова и присталица Двери на Тргу републике, оценивши да је "Обрадовић који је преспавао ратове, па дошао да растура 'дејт' клинцима који су тамо кренули по девојку завијао као Шарпланинац са десет овчара".

"Он вам је онај дивљи јунак, који позове лифт и побегне", рекао је председник ЛДП-а.

Критиковао је и министра Ненада Поповића, чије реаговање сматра "скандалозним".

Оценивши да у Хашком трибуналу није суђено српском народу, већ је на доживотну казну осуђен Ратко Младић, Јовановић сматра и да је то пресуда једном времену и политици која своје протагонисте има и у садашњем тренутку.

"Зло које је иза себе оставио Младић је историјска љага на нашем народу, наравно, да су и српске жртве трагичне и велике, али док не будемо имали јасан став и одговорност према сребреничком злочину, Косову, то све маргинализује наша страдања", сматра Јовановић.

"Шта да очекујемо од ОЕБС-а?"

Поводом захтева дела опозије да представници ОЕБС-а посматрају београдске изборе, Јовановић је рекао да то значи да сви треба да престану да се баве политиком, јер су неспособни да од Србије направимо демократску државу.

Јовановић је новинарима у седишту странке поновио да се зна под којим условима долази ОЕБС да посматра изборе и подсетио да на прошлим изборима у априлу ове године није било ниједног приговора.

"Шта ми то очекујемо од ОЕБС-а? Хоћемо да га зовемо у прављењу опозиционе листе или за медијацију унутар сваке од странака које се распадају?", упитао је Јовановић.

Јовановић је додао да је "све што се након пребројавања десило искључиво је последица незрелости и неспособности да се преузме одговорност за изборни резултат, а то је, каже, врхунац непоштења".

"За разлику од свих њих, ја сам се 5. октобра борио за ову земљу заједно са стотинама хиљада других у којој ће се поштовати воља грађана", додао је лидер ЛДП-а.

Како је рекао, жели да победи Вучића на градским изборима и напоменуо да они који желе да га победе треба да кандидују политику, а не да сплеткаре.

"Да је могао да бира, не би изабрао такву опозицију, да са њим имам дневни контакт то бих му рекао", додао је Јовановић.

Јовановић је рекао и да се много тога променило од 1996. године када је представник ОЕБС-а дошао у Србију после локалних избора.

Оценио је и да медији нису фер и да фаворизују председника Србије Александра Вучића.

"Зашто то раде? Зато што, између осталог, јасно виде шта је алтернатива, па рачунају, на исти начин на који се то ради у читавом свету", закључио је Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво