Јевтић: Приоритет повратак расељених на КиМ

Министар за заједнице и поратак Далибор Јевтић отворио је у Подгорици четврту Регионалну иницијативу на високом политичком нивоу за трајна решења повратка расељених на Косово, рекавши да је важно што скорије понудити свима који желе могућност повратка, а онима који желе да се интегришу, адекватне услове за живот у местима интеграције.

Јевтић је констатовао да је "прошло исувише времена како се бавимо питањем повратка и управо због тога ово питање морамо решити на један квалитетан начин", уверен да ће све оно што буде договорено у Подгорици косовска влада усвојити.

Захвалио се делегацијама на учешћу и подвукао да је веома важно да сви дају допринос у што квалитетнијем решавању повратка расељених.

"Циљ нам је да нешто што смо у протеклом периоду договарали кренемо да имплементирамо, посебно када је решавање проблема расељених у питању, у смислу имовине, личних докумената и свих оних препрека које стоје на путу повратка расељених", рекао је Јевтић.

Нама је, казао је, приоритет повратак и ми желимо да се што већи број расељених врати на Косово, а као другу опцију навео је помоћ у интеграцији у срединама у којима су они данас.

Као кључно је истакао то да се проблеми морају решити пре него се наврше две деценије од тренутка када су се те особе раселиле.

Јевтић је новинарима рекао да сада на Косову влада боља политичка клима и воља у Приштини да се процес повратка подржи.

"У прилог овоме говори чињеница да се по први пут у званичном документу владе Косова налази ово питање и све препоруке које смо као Министарство дали као и то да је за 2018. годину увећан буџет Министарства за заједнице и повратак", рекао је Јевтић.

На Регионалном форуму о повратку расељених учествују делегације владе у Приштини и влада Црне Горе, Србије и Македоније.

Регионална иницијатива била је и потреба да се заједничким снагама четири владе питање повратка реши и на један практичнији начин у смислу да се не дуплирају пројекти, да се обједине подаци о расељенима јер је раније то рађено на нивоу одређених институција без икакве координације и сарадње. 

Иначе, након данашњег састанка на техничком нивоу, сутра ће у Подгорици бити одржан састанак на високом политичком нивоу где ће се донети одлуке о конкретном имплементирању одређених препорука.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи