Дачић: Ко ће одговарати за убиства хиљада Срба?

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да нема никакве сумње да Ратко Младић треба да буде осуђен за масакре у Сребреници, али је истовремено запитао шта се дешава са хиљадама Срба који су убијени током рата.

Дачић је у интервјуу за аргентински Насион рекао да није могуће да нема осуђених за убиства Срба током рата и додао да је суд у Хагу створен само да би судио Србима.

Министар Дачић је за аргентински лист причао на разне теме као што је рат у бившој Југославији и пријатељство са Аргентином. 

"Реч Балкан потиче од две турске речи", објаснио је Дачић. "Бал значи мед и кан значи крв. Већ смо имали довољно крви и сада желимо мед", изјавио је.

Како се Дачићева посета Аргентини поклопила са пресудом Младићу, ова тема је привукла пажњу светске штампе.

Упитан која је његова реакција на пресуду Младићу, Дачић каже да Србија никада није била против судског процеса оптуженима. 

"Ова осуда је била очекивана, јер то потврђује политику суда и западних земаља према Балкану током последњих 25 година. Међутим, суд за бившу Југославију, који завршава свој рад сада у децембру, није испунио циљ да донесе мир народима који су патили током сукоба. Само је служио за жалбе против Србије", навео је. 

Говорећи о земљама региона, Дачић је рекао да односи међу народима треба да се заснивају на заједничким интересима. 

"Не може постојати стабилан однос док се тражи ко је више или мање крив. И ми, скоро 20 година после рата, још увек смо у том периоду дискусије. У будућности се надамо стварању једне заједничке економске зоне, међутим, још смо далеко од тога", казао је.

Упитан да ли се Србија спрема да призна једнострано проглашену косовску независност, Дачић каже да је то био унилатералан чин, као што је и чин Каталоније.

"Има толико земаља, као Аргентина, које не признају ово једнострано проглашење. Желимо разговор, међутим, ове врсте унилатералних проглашења препрека су за било какво зближавање", навео је.

А на питање о тежњи Србије да постане део Европске уније и блиским односима са Русијом, Дачић је одговорио енглеском изреком:

"'Нема вечних пријатеља нити вечних непријатеља. Вечни су само интереси Велике Британије.' И ми се слажемо са овом филозофијом. Из тог разлога не сматрамо да наше пријатељство са Русима искључује нашу жељу да будемо део Европске уније", поручио је Дачић.

Министар Дачић се налази у званичној посети Аргентини, где је у Буенос Ајресу присуствовао отварању Трга Републике Србије који се налази на углу авеније Фигурео Алкорта и авеније Дорего у Палерму.

Дачић је том приликом потписао неколико билатералних споразума.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво