Стефановић: Нема промене одлуке о изборима

Када Српска напредна странка заузме став и њена највиша страначка тела о томе расправљају, тај став се поштује и у овом тренутку, став СНС-а је да се иде само на локалне изборе, изјавио је функционер СНС-а и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

"Чини ми се да СНС не може никако да има право на неки свој став, какав год став заузмемо, одмах се сутрадан нађе неко ко ће да нас пита – да ли уопште треба да разговарамо о ванредним парламентарним изборима, онда иде читава кампања – ко смо ми уопште да о томе разговарамо и зашто смо унутар странке покренули дијалог и да ли уопште смемо да се окупљамо као чланови СНС-а и да ли да било какву тему разматрамо", рекао је Стефановић новинарима.

"Нажалост", не може да каже да је атмосфера у парламенту добра, "када види насиље које су спроводили људи из Двери и Бошко Обрадовић" и не може да каже да то некога радује, те се нада да то никога у Србији не радује.

"Да човек гађа Мартиновића, да се буквално фашистичком методом обрачунава са човеком са којим не дели исте вредности, а хвала Богу, заиста са Обрадовићем не дели ништа заједничко, ни када је тукао новинаре, ни када је напао чланове РИК-а, а нећу да заборавим ни напад на Мају Пејчић", каже министар.

Оцењује да је реч о "уопште једном бахатом и дивљачком понашању" које треба неког да застраши да нема другачији став.

"Надам се да ће се макар под притиском јавности, та атмосфера у парламенту мало променити и да се народни посланици понашају одговорније и притом конкретно мислим на посланике Двери, јер нсаиљем неће моћи ништа да постигну", рекао је Стефановић.

"Политичке кукавице организовале протест, па се повукле"

Има пуно политичких кукавица који су оставили организаторе "Протеста против диктатуре" да буду једини који сносе неку одговорност, сви су се повукли и нема ниједног великог, храброг политичара, који је гурао те људе у разне организације и организовао те скупове, него су се сви извукли, изјавио је Небојша Стефановић.

"Закон је врло јасан. Полиција је могла првих дана да нешто толерише, спонтано окупљање као реакција на одређени догађај, али то може као непосредна реакција, не одложена па осам година организујете скупове спонтане. Онда је бесмислено да имамо било какав закон о јавном окупљању", рекао је Стефановић, упитан о 23 пријаве против организатора "Протеста против диктатуре".

Како је објаснио, када је рекао да се неће предузимати никакве мере против учесника протеста, то се односило на првих месец или два, о првим данима који су се односили на спонтана окупљања.

"Да тако кажемо иако сам ја и тада био уверен да иза тога стоји политичка организација. Постоји у закону јасно дефинисана норма да сваки скуп на који неко позива, мора да се пријави полицији. То пише о закону. Демократија је и поштовање права других. Само тражимо да људи пријаве скуп. Никоме није забрањен, никоме није онемогућен, тражимо да га људи пријаве. Шта је то толико тешко", запитао се министар.

Како је рекао, нема доказе да политичари стоје иза протеста, али то су његове сумње, јер је видео да су сви захтеви политички и да су се они појављивали на скуповима као учесници, а "пустили су да други организују, а они су се само "шетали" и "повукли".

"То само показује о интегритету тих људи. Када СНС организује скуп, потписник сазивања сам или ја или неко из Градског одбора, ако је у Београду и немате сумњу ко га организује. Нема анонимних и уредно пријављујемо полицији. Не знам зашто је то проблем. Да ли се окупило шест, или 2.000 људи, имали су прилике да дођу, имали су прикључак за струју, могли су да блокирају саобраћај, да се рашире, само је требало да пријаве скуп", рекао је Стефановић.

Није желео да коментарише то што су неки који су добили пријаве оценили да се ради о застрашивању, а не жели ни да коментарише рад других државних органа, јер се онда, како сматра, врши притисак.

"Када се некоме не свиђа нека пресуда, онда је то зликовачка пресуда политичког суда, а ако вам се свиђа, онда је то дивни, поштени суд који је коначно видео правду и светло на крају тунела. Не бих се упуштао у рад других државних органа, ми смо урадили оно што је наш посао, други нека раде свој. Свако има право на своје виђење, али исто тако, закон се мора поштовати и закон је веома јасан", рекао је Стефановић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи