Скупштина потврдила споразуме о Транспортној заједници и зајму за пругу

Посланици Скупштине Србије потврдили су четири уговора, међу којима су и уговори о оснивању Транспортне заједнице земаља Западног Балкана и о зајму код кинеске Ексим банке за модернизацију и реконструкцију пруге од Београда до Будимпеште. Током расправе полемисало се о томе да ли се предложеним уговором о Транспортној заједници признаје независност Косова, ко је амерички човек у Влади, али и о пресуди Ратку Младићу, идеологијама, 5. октобру и о Зорану Ђинђићу.

Потврђивање Уговора о Транспортној заједници омогућиће да се 7. децембра, на састанку министарског савета, изгласа да седиште Секретаријата Транспортне заједнице за Западни Балкан буде у Србији.

Циљ тог уговора је стварање Транспортне заједнице у области друмског, железничког, унутрашњег водног и поморског саобраћаја, као и развој мреже између ЕУ и страна потписница из Југоисточне Европе.

Скупштина је потврдила Уговор о кредиту од 297,6 милиона долара код кинеске Експорт-импорт банке, за модернизацију и реконструкцију мађарско-српске железничке везе од Београда до Будимпеште и то за деониоцу Београд Центар - Стара Пазова.

Ратификован је и Уговор о 17 милиона евра зајма код КфW, Франкфурт на Мајни, који је намењен за водоснабдевање и канализацију у четири града у Србији и то Врбасу, Кикинди, Књажевцу и Параћину.

Потврђене су и измене и допуне финансијских уговора између Србије и Европске инвестиционе банке, које ће омогућити примену домаћег Закона о јавним набавкама, што ће значити да ће републичка Комисија за заштиту права понуђача моћи да реагује у случају евентуалне жалбе на одређени поступак јавне набавке.

О идеологијама, Младићу, Ђинђићу, Косову...

Током расправе о потврђивању четири уговора, полемисало се о томе да ли се предложеним уговором о Транспортној заједници признаје независност Косова, ко је амерички човек у Влади Србије, али и о пресуди Ратку Младићу, идеологијама, 5. октобру и о Зорану Ђинђићу.

Серију јављања по Пословнику изазвало је излагање Милорада Мирчића из СРС-а, који је говорио о министарки Зорани Михајловић као "америчком човеку" у Влади Србије, те о томе да Уговор о Транспортној заједници ништа не ваља за Србију, јер ту идеју, како је рекао, подржава и "шљам из ДОС-а".

Потпредседница владе и министарка саобраћаја, грађевинарства и инфаструктуре Зорана Михајловић каже да је из политике Владе Србије и председника Александра Вучића јасно да Србије није и неће ни у једном тренутку признати независност Косова, те да СНС, за разлику од СРС, не користи питање КиМ у дневнополитичке сврхе.

Посланик ДС Радослав Милојичић је јављајући се по Пословнику негодовао што председавајући Верољуб Арсић (СНС) није опоменуо Мирчића јер, каже, није примерено да некога назива "шљамом".

"Разумем да ви имате благонаклоне односе ка радикалима, били сте у истој странци 20 година. Ми се против те идеологије боримо 27 година и даље ћемо се борити", реаговао је Милојичић.

Реаговао је шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић који је Арсићу рекао да пренесе Милојичићу "који се 20 година бори против мрапчне идеологије рата" да је некадашњи председник ДС-а Зоран Ђинђић на Видовдан 1994. упутио писмо генералу Ратку Младићу са честиткама поводом Дана Војске Републике Српске. 

Прочитавши то Ђинђићево писмо у коме се наводи, између осталог, да је "Војска Републике Српске настала у рату пример како једна мала, али народна војска може успешно сачувати државу и заштити народ", Мартиновић је рекао да је та иста ДС пре два дана саопштила да је пресуда Младићу "дуго очекивано задовољење правде и предуслов помирења". 

Мартиновић додаје да је питање за ДС "која стално држи лекције о томе како је имала једну иделогију" да ли стоји иза Ђинђићевих речи 1994, када је трајао рат за слободу српског народа у БиХ или иза "срамног саопштења" од пре два дана када је, као и Хаши трибунал, рекла за Младића да је ратни злочинац.

На тврдње Милојичића да ДС није изазивала ратове као што је радила "странка Мартиновића" заједно са СПС, Мартиновић каже да су због ДС "људи губили главе, не у Републици Српској, него овде у Београду.

"У време васе власти убијен је Момир Гавриловић, полицијски генерал Буха, високи чиновник МУП Баточина. У време ваше власти убијен је председник владе Зоран Ђинђић. Тај исти који је 1994. честитао Дан Војске Републике Српске", рекао је Мартиновић. 

"Да ли сте имали паравојне формације у БиХ које је водио Љубиша Савић, звани Маузер који је директно полагао рачуне централи ДС-а у Београду? Сећам се тзв. Сокобањске декларације из 1992. када је ДС рекла да је њен циљ да се уједине све српске земље Република Српска Крајина, Република Српска, Црна Гора, Србија и да то буде савез српских држава. То је била званична политика ДС 1992. године", рекао је Мартиновић. 

Додао је и да је 1992. Ђинђић отишао на Пале где је са Младићем и Радованом Караџићем чекао авионе НАТО пакта који је тада најавио ударе на положаје Војске Републике Српске.

На наводе Милојичића о СПС реаговао је и социјалиста Неђо Јовановић који каже да је председавајући требало да спречи такву врсту увреда људи који то не заслужују. 

"Једна партија која траје толико дуго ни у ком случају не може одговарати за било шта", каже Јовановић.

У расправу се укључила и посланица СРС Вјерица Радета која је рекла да су "код Срба мушкарчине увек носиле пиштоље, а мушке кукавице попут Зорана Ђинђића су звале да се бомбардује Србија".

"И ви, његови следбеници сте га убили. Зато нећете да се испита убиство Ђинђића и да се испита политичка позадина, зато што сте умешани ви, који сте наводно његови следбеници", тврди Радета.

У расправи, Миричић је тврдио да се Уговором о Транспортној заједници признаје Косово и навео да је министарка Зорана Михајловић од првог тренутка показивала јасно своје намере - да се "уради све што нареди амерички амбасадор". 

Према Мирчићевим речима, њу није брига за оно што говоре председник државе или владе, већ користи флоскуле да покаже колико им је одана.

"Не можете да тражите верног слугу који је служио више господара, од Мирољуба Лабуса, Млађана Динкића до Александра Вучића", тврди Мирчић. 

Мирчић сматра и да Американци не могу преко ноћи да натерају Александра Вучића да призна Косово, али могу преко "својих људи" у Влади Србије. 

"Они су спремни да ураде све да би задовољили интерес Американаца. Зашто? Па зато што их они финансирају, зато што их они доводе", тврди Мирчић. 

Ван логике је, како он оценује, да иза предлога о потврђивању уговора стоји Зорана Михајловић која је, како је рекао, недавно направила међудржавни инцидент тако што је отишла на градилиште за време црквеног празника и оптужила Кину као извођача да не испуњава своје уговорене обавезе. 

Мирчић је, поводом уговора о зајму за водоснабдевање у четири општине у Србији, о коме се такође расправљало, рекао да је немогуће очекивати од министарке Михајловић да домаћински размишља о кредитима тврдећи да је реч о особи која је "немилице злоупотребљавала картицу Владе Србије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара