Посланици ДПК и ДСК напустили салу, прекинута седница косовске скупштине

Седница косовског парламента прекинута је практично пре него што је и почела, након што су је из протеста напустили најпре опозициони посланици ДСК, а потом и ДПК, чланице владајуће коалиције, из протеста због тога што је, како су пренели локални медији, Еулекс манипулисао и вређао припаднике више тзв. Ослободилачке војске Косова.

Седница је прекинута на неодређено време на захтев шефа посланичке групе Демократског савеза Косова Авдулаха Хотија.

Шеф посланичке групе ДПК Мемли Кранићи је рекао да је овакав приступ Еулексових судија "неприхватљив" и затражио од те мисије да разјасни насталу ситуацију.

Краснићи је, како преносе албански медији, рекао да су медијски извештаји о дискриминаторском приступу званичника Еулекса против бивших припадника тзв. ОВК изазвали огорчење и дубоку забринутост у редовима те странке.

"Бивши председник судија Еулекса Малколм Симонс званично је рекао да је Еулекс имао селективни однос, укључујући у то и судију у процесу Дреница два. То је за нас неприхватљиво и непрофесионално", рекао је Краснићи.

Краснићи је рекао да ДПК захтева да представници Еулекса дају "детаљну информацију о тако тешким оптужбама".

"Ми треба да знамо истину и у знак протеста напустићемо скупштинску салу", рекао је Краснићи и затражио да седница буде одложена за сутра.

Главни судија у мисији Еулекс на Косову Малколм Симонс поднео је прошле седмице оставку уз образложење да у Мисији Еулекса у Приштини постоји корупција на шта је он упозоравао, али да његова упозорења нису наишла на разумевање.

Еулекс је потом саопштио да ће Симонсове наводе истражити са напоменом да је он иначе предмет низа независних истрага о, како су навели, озбиљним оптужбама.

Иначе, Симонс је од 2008. године радио као судија Еулекса, а од 2014. године је био председавајући Панела судија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи