Званичник НАТО-а о партнерству са Србијом

Посета председника Србије Александра Вучића седишту НАТО-а имала је за циљ изградњу бољег разумевања у нашем блиском партнерству, истиче помоћник генералног секретара НАТО-а за јавну дипломатију Такан Илдем.

Говорећи о видљивости партнерства између Србије и НАТО-а, Такан Илдем каже да је заједничко обраћање председника Вучића и генералног секретара Столтенберга дало снажно осећање да је кључно имати међусобно поштовање у овој сарадњи.

Признаје да га је изненадило што је председник Вучић говорио о томе више пута.

"Ово је стварно нешто на шта и генерални секретар и савезници гледају са поштовањем – како бисмо могли да продубимо наше партнерство и онда ојачамо међусобно поверење које је предуслов за било какве корисне партнерске односе", поручује Илдем.

Свест јавности о томе, како примећује, веома је важна.

"Понекад можемо да приступимо одређеним питањима са емоцијама, а не гледајући стварне чињенице. Некада та осећања долазе из различитих разлога, као што је прошлост, али то не би требало да буде препрека да покушамо да разумемо шта НАТО представља, шта подразумевамо у нашем ангажману са партнерима и како ова сарадња може послужити као допринос сигурности и стабилности на Западном Балкану", оценио је Илдем у разговору за портал Јуропијен Вестерн Балкан.

Додаје да је то за Србију као део Западног Балкана веома важно, али и за НАТО, јер је то подручје, каже, од стратешког значаја, а безбедност региона је неизбежно везана за безбедност Савеза.

"Због тога имамо толико разлога да сарађујемо", уверен је Илден, који сматра да бољем разумевању ствари и уклањању неспоразума може допринети више комуникације и активности јавне дипломатије.

Томе такође, како каже, могу допринети расправе на конференцијама попут недавно завршене пете НАТО недеље у Београду, током које је овај разговор и вођен.

Упитан о питању руске пропаганде, како га поставља Европска унија, Илдем је навео да се "земље региона Западног Балкана жале на повећање ове пропаганде", као и да је то "феномен са којим се сусрећемо и у појединачним земљама чланицама НАТО-а, што захтева од нас да будемо опрезни".

Илдем тврди да је, пре свега, неопходно подићи свест јавности о том феномену, као и да "морамо бити сигурни да имамо медијску писменост и отпорност, како бисмо разумели шта су лажне вести, а шта је истина".

"Што се тиче НАТО-а, једна важна ствар је да на пропаганду не узвраћамо пропагандом. Оно што ми покушавамо јесте да се уверимо да прича о НАТО-у, а када кажем прича мислим на чињенице, буде истакнута у јавности, тако да људи знају шта се заправо дешава и да не иду трагом лажних вести", закључио је Илдем.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво