Брнабић: Циљ реформи унапређење квалитета живота

Премијерка Ана Брнабић се другог дана посете Краљевини Норвешкој састала са министарком спољних послова те земље Ериксен Сореиде, којој је пренела да Србија изузетно цени помоћ и подршку коју јој Норвешка пружа у спровођењу реформи. Брнабићева се у Ослу састала и са привредницима, као и са члановима Одбора за спољне послове и одбрану норвешког парламента. Посету је завршила предавањем на Норвешком институту за међународне односе.

Председница Владе истакла је да је чланство у Европској унији кључни спољнополитички циљ Србије.

"Србија је до сада отворила десет преговарачких поглавља, а очекујемо да у децембру отворимо још три или четири", рекла је Брнабићeва и додала да је о томе било речи током прошлонедељне посете Бриселу и сусрета са највишим званичницима ЕУ.

Брнабићева је искористила прилику да се у име Владе захвали на подршци коју Краљевина Норвешка пружа европским интеграцијама Србије и одличној билатералној сарадњи.

У разговору са норвешком министарком спољних послова, председница Владе Србије нагласила је значај унапређења регионалне сарадње у свим областима, чему је Србија посвећена.

"Регионална сарадња, пре свега у области економије и привреде, доприноси бољем животу свих грађана Западног Балкана", истакла је Брнабићева.

Билатерални односи Србије и Норвешке, а посебно политички, на високом су нивоу. Краљевина Норвешка је у периоду од 2000. године до данас подржала Србију са око 250 милиона евра бесповратне помоћи и један је од највећих донатора.

Досадашња помоћ била је фокусирана на области владавине права, јачање конкурентности, реформу јавне управе и енергетску ефикасност.

"Наставак норвешке подршке и помоћи били би драгоцени за Србију, а нарочито у областима који су приоритети у раду Владе: образовање, иновације и предузетништво, дигитализација и креативне индустрије", нагласила је Брнабићева, a саопштено из Владе Србије.

Норвешка искуства у области е-образовања и неформалних едукативних програма, као и подршка унапређењу е-управе, значајно ће допринети наставку реформи и модернизацији друштва, рекла је председница Владе.

Поред тога, Брнабићева је као посебно важну издвојила помоћ у области иновација и предузетништва, с обзиром на то да је дигитална економија и економија заснована на знању и иновацијама оно чему Србија тежи у промењеним тржишним условима у 21. веку.

Брнабићева и Ериксен Сореиде разговарале су и о билатералној сарадњи у области безбедности и одбране. 

Брнабићeвa и Чадеж са норвешким послодавцима

Председница Владе и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж састали су се у Ослу са представницима Конфедерације норвешких послодаваца, којима је премијерка презентовала најзначајније резултате спроведених економских реформи, а посебно у вези са унапређењем инвестиционе климе.

Марко Чадеж је детаљно говорио о томе шта је све Србија урадила на унапређењу пословања и привлачењу нових инвестиција.

Чадеж је представио напредак у области инфраструктуре, прилагођавања законодавног оквира ради стварања бољих услова пословања, као и подстицању фер конкуренције.

Председник ПКС се у свом излагању осврнуо на позитивне оцене међународних финансијских институција у вези са унапређењем услова пословања и инвестиционе климе у Србији.

Састанку у Конфедерацији норвешких послодаваца присуствовала је и Ингеборг Офстхус, генерална директорка компаније "Теленор Србија", која је са око две милијарде евра највећи појединачни инвеститор у Србији.

Она је говорила о искуствима пословања у Србији и истакла позитивна искуства пословања те компаније у Србији.

"Дошла сам у Србију пре пет година и заљубила сам се. Овде су најбољи инжињери на свету и мислим да то могу да кажем јер сам у овој области 20 година и путовала сам по свету. Кључни изазови, међутим, јесу примена закона и регулативна предвидивост, независне институције и нефер конкуренција у појединим областима", истиче директорка "Теленора" у Србији.

Офстхусова је нагласила да су законодавне и привредне реформе које је Влада спровела допринеле унапређењу пословне климе и позвала и друге норвешке компаније да инвестирају у Србији.

Српска делегација срела се и са првим човеком "Теленора".

"Разговарали смо о томе како да дигитализујемо друштво и Владу. Разговарали смо о томе како приватни и јавни сектор, односно Влада, треба да раде заједно како би направили дигитални корак ка будућности", истиче извршни директор "Теленора" Сигве Бреке. 

Конфедерација норвешких послодаваца окупља норвешке компаније, од малих породичних фирми до великих мултинационалних компанија.

Поред "Теленора", који је највећа инвестиција од милијарду и по евра, од 2010. у Србију је стигло само 19 милиона евра инвестиција.

"Имамо макроекономску стабилност, политичку стабилност, спровели смо фискалну консолидацију. Ово је прва година са растућим суфицитом у буџету. Смањили смо јавни дуг и биће испод критеријума Мастрихта. Позивам вас да дођете у Србију, имамо много да научимо од вас о јавној управи, радној етици", поручила је Брнабићева.

Марко Чадеж је истакао да је посебно представљен ИТ сектор.

"Посебно смо представили компаније које праве хардвер и софтвер, које су не само на светском нивоу већ и водеће у одређеним секторима", каже Чадеж. 

Најсевернија насељена земља у Европи пример је социјалистичког капитализма. 45 одсто акција на берзи Осла припадају држави, која се не повлачи из кључних сектора, попут нафте. Ту се тражи могућност за сарадњу.

"Мислим да сарадња Србије и Норвешке треба да се заснива на областима у којима смо добри. Норвешка је добра у области енергената, било да је реч о нафти или обновљивим изворима енергије, што би такође могло да буде занимљиво Србији. За тај посао имају подршку државe", каже Торе Мира из Конфедерације норвешких послодаваца.

Пол позиција Норвешке међу земљама нафте и гаса се мења. Када су ниске цене ових енергената успориле њен раст, тражило се нешто ново. Милионе су почели да улажу у предузетништво, односно у иновације.

"Они су научили да не купују дигиталне главе из Индије, сувише су различите културе, ја мислим да је наша култура ближа њиховој и да би ту могло да се ради, али морамо да будемо јако конкретни", објашњава привредница у Норвешкој Силвија Шереш. 

"Надамо се норвешким инвестицијама у ИТ и енергетици"

Премијерка Брнабић се састала и са унијом послодаваца у тој земљи и рекла да се нада инвестицијама у информационим технологијама, али и енергетици.

Брнабићева је, новинарима након састанка, рекла да је "Теленор" представио своје искуство из Србије и похвалио инжењере из Србије и њихово образовање.

"Говорили су лепше о Србији него што би ми говорили, нарочито о инжењерима и њиховом образовању. То је највећа снага коју Србија има. Ту треба тражити простор за нове инвестиције, јер је то нешто по чему је Србија препозната", рекла је Брнабићева.

Додала је да се нада да ће бити више норвешких инвестиција у информационим технологијама, истраживању и развоју. Енергетика је, како каже, огроман сектор и да се са Норвешкој може разговарати шта би могли да раде заједно.

"За нас је било важно да представимо Србију, да кажемо које су реформе имплементиране у Србији, да кажемо где смо данас и где ћемо ићи сутра", рекла је Брнабићева.

Упитана да ли је на претходним разговорима било речи о дијалогу Београда и Приштине она је рекла да је на сваком састанку то била једна од тема и да су сви заинтересовани за позив председника Србије Александра Вучића за унутрашњи дијалог око "одрживог решења за КиМ".

"Оно што је мени занимљиво јесте да Норвешка блиско прати ситуацију у Србији и на Балкану и заинтересовани су шта се дешава. Јуче су усвојили нови буџет, а он је за Балкан дупло већи него прошле године, што је сигнал колико је Балкан важан и колико је Србија важна", закључила је Брнабићева.

"Србија опредељена за наставак сарадње у одбрани" 

Председница Владе Србије разговарала је и са представницима Одбора за спољне послове и одбрану норвешког парламента, оценивши да је сарадња у области одбране Србије и Норвешке веома развијена, поред одличних билатералних односа.

У последњих седам година, Краљевина Норвешка значајно је подржала реформу система одбране, са више од четири милиона евра у различитим пројектима.

"Опредељени смо за наставак сарадње у области одбране, а посебно војномедицинске и војнообразовне", истакла је Брнабићева.

На састанку са представницима Одбора за спољне послове и одбрану норвешког парламента, разговарало се и о учешћу у мултинационалним операцијама.

Припадници Војске Србије су, заједно са припадницима Оружаних снага Краљевине Норвешке, учествовали у мисији Уједињених нација МИНУРЦАТ у Чаду и Централноафричкој Републици.

Председница Владе рекла је да Србија даје активан допринос очувању мира и безбедности у свету, те да тренутно 344 припадника Војске Србије учествује у шест мисија под мандатом УН и четири мисије ЕУ.

Брнабићева је нагласила да је чланство у Европској унији кључни спољнополитички циљ Србије.

На састанку са представницима Одбора за спољне послове и одбрану норвешког парламента разговарало се и о унапређењу сарадње полиција две земље, саопштено је из Владе Србије.

"Значајна подршка и искуства Норвешке"

Ана Брнабић завршила је своју прву званичну посету Краљевини Норвешкој посетом Норвешком институту за међународне односе, где је одржала предавање о европској перспективи Србије и регионалној сарадњи.

"Чланство у Европској унији кључни је спољнополитички циљ Републике Србије, а подршка норвешке владе у том процесу јако нам је значајна", нагласила је Брнабићева у обраћању.

"Србија је до сада отворила десет преговарачких поглавља, а очекујемо да у децембру отворимо још три или четири", рекла је Брнабићева и истакла да је за Србију охрабрујућа порука председника Европске комисије Жан Клода Јункера да су нам врата Европске уније отворена.

Председница Владе Србије говорила је о посвећености Србије спровођењу тешких реформи, чији циљ није само чланство у ЕУ, већ пре свега одрживи економски раст и бољи квалитет живота свих грађанки и грађана.

Економским реформама које су започете у мандату претходне владе, а које је наставила влада коју она предводи, Србија је постигла фискалну консолидацију и смањење јавног дуга, рекла је Брнабићева.

Додала је да је започета опсежна и свеобухватна реформа државне управе, где је фокус стављен на рационализацију и повећање ефикасности рада јавних службеника.

"То су све били предуслови или 'condition sine qua non' да бисмо уопште могли да говоримо о економском расту и бољем животу наших грађана. Да су реформе које је Влада спровела биле успешне, потврђују и показатељи кредибилних међународних институција, пре свега константан напредак на Дуинг бизнис листи Светске банке, напредак од 12 места на Глобалној листи конкурентност Светског економског форума и признање Фајненшел тајмса да је Србија на првом месту по индексу перформанси директних страних инвестиција", нагласила је Брнабићева у излагању.

Говорећи о приоритетима Владе Србије, Брнабићева је истакла да су унапређење капацитета и ефикасности институција, као и унапређење принципа добре управе, изузетно важни.

"Уз владавину права и унапређење ситуације у медијима, ово су кључне области на којима ће радити заједно са цивилним друштвом, како бисмо од Србије сви заједно направили добро место за живот", истакла је Брнабићева.

На предавању у Норвешком институту за међународне односе, председница Владе Србије поновила је да је европска перспектива јако важна за све земље Балкана, с обзиром на тешку и турбулентну прошлост.

"Упркос разликама, сви имамо исти заједнички циљ – мир и стабилност, економски напредак и чланство у ЕУ", истакла је Брнабићева.

"Чланство у ЕУ не подразумева само финансијске и економске користи, већ пре свега прихватање европских вредности. Управо зато, морамо да будемо посвећени дијалогу, превазилажењу разлика и грађењу боље будућности за све грађанке и грађане Западног Балкана", нагласила је председница Владе.

Брнабићева је истакла значај Берлинског процеса, који је пружио нову платформу за развој регионалне сарадње на Западном Балкану и допринео јачању поверења, разумевања и дијалога.

У последње три године, постигнут је значајан напредак у развоју регионалне сарадње. Успостављена је Регионална канцеларија за младе и потписан је Уговор о транспортној заједници. Регион Западног Балкана тржиште је од 20 милиона људи и атрактивно за инвеститоре, што доприноси економском јачању целог региона.

"О сарадњи и економском повезивању, наш регион може много да научи управо од скандинавских земаља. То је био и један од циљева посете Норвешкој, да научим како да применимо најбоље примере из праксе и изградимо модерну, толерантну и отворену Србију, Србију која подржава иновације, да наш развој буде базиран на знању и да дигитализована економија буде покретач модернизације целог нашег друштва.

Уз реформу образовања и већа улагања у културу, ми имамо шансу да створимо друштво које се непрестано развија и расте", рекла је Брнабићева завршавајући предавање на Норвешком институту за међународне односе, водећој истраживачкој институцији у области међународних односа у тој земљи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво