Брнабић и Солберг: Добри и пријатељски односи две земље

Политички и билатерални односи Србије и Норвешке су јако добри и пријатељски и има пуно простора за унапређење економске сарадње, закључено је у Ослу на састанку председница влада две земље, Ане Брнабић и Ерне Солберг.

"Од 2000. године до данас, Краљевина Норвешка је подржала Србију са око 250 милиона евра бесповратне помоћи и један је од највећих донатора", нагласила је председница Владе Ана Брнабић.

"Грађанке и грађани Србије изузетно цене помоћ и подршку Ваше земље у кризним ситуацијама у последњих неколико година, а пре свега током поплава 2014. године, као и током мигрантске кризе", истакла је Брнабићева.

У разговору са председницом норвешке Владе Ерном Солберг, Брнабићева је потврдила да је чланство у Европској унији кључни спољнополитички циљ Србије.

Тема разговора је био и однос Београда и Приштине. 

"Норвешка има паметну политику која каже да Косово још мора да буде отворено за дијалог и нормализацију односа, то је нешто чему су ова Влада и председник посвећени. Покренут је унутрашњи дијалог како бисмо као нација знали шта желимо да радимо, какву будућност желимо са Приштином али и у региону", навела је Брнабићева.

Премијерка Норвешке наводи да је срећна што Влада Србије тражи начине да иде напред и што је посвећена дијалогу.

"Надамо се да ће се постићи добра решења зарад стабилности у региону и европске будућности Србије", навела је Солбергова.

Будућности у ЕУ, грађани Норвешке међутим два пута су рекли не на референдуму. Али, морају да одвајају велику суму новца како би приступили европском тржишту. То, могу и да приуште, јер су једна од најбогатијих земаља. Чланица су НАТО-а, али се, како каже њихова премијерка не плаше Русије, као остатак региона. Увели су санкције кад и ЕУ, али имају другачији однос.

"Успели смо зато што постоје различити слојеви сарадње, политичка сарадња је била на нижем нивоу последњих година, али се то мења, имамо комисије које раде на питањима економије и заштите животне средине јер имамо заједничку границу, имамо и много споразума, рецимо о рибарству", рекла је Солбергова.

Наводи да се Норвешка још придржава споразума о војним вежбама из 90-их.

"Предвидиви смо, обавештавамо их о нашим намерама, и они знају наша становишта, да смо ми западна земља и чланица НАТО-а", рекла је премијерка Норвешке.  

У претходном периоду, Норвешка је финансијски подржала пројекте у областима јавних набавки, конкурентности, владавине права, правосуђа и финансијске контроле, који су допринели реформама и убрзању процеса европских интеграција Србије, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Говорећи о приоритетима спољне политике, премијерка је истакла да је Србија посвећена унапређењу и развоју политичке и економске сарадње у региону.

"За регион Западног Балкана, управо су скандинавске земље одличан пример изузетне регионалне сарадње у свим областима", нагласила је Брнабић.

Премијерке Брнабић и Солберг посебно су разговарале о могућностима за унапређење економске и привредне сарадње две земље.

Компанија "Теленор" која је инвестирала две милијарде евра, највећи је појединачни инвеститор у Србији. Влада Србије успоставила је такође добру сарадњу са Нордијском пословном алијансом, која окупља скандинавске компаније које послују у Србији, посебно у ИТ сектору и иновативном бизнису.

"Циљ нам је да организујемо посету норвешких инвеститора Србији, како бисмо представили потенцијале за улагања у нашој земљи, чиме бисмо додатно ојачали економску сарадњу", нагласила је Брнабићева на састанку.

Имајући у виду да су образовање и дигитализација, као и економија заснована на иновацијама и знању, приоритети Владе Србије, Брнабићева је рекла да су норвешка искуства и примери добре праксе значајни за нашу земљу.

"За Србију би посебно значајна била норвешка билатерална помоћ у областима дигитализације, подстицају иновационе делатности и стартап заједнице, као и у области образовања и креативних индустрија", истакла је Брнабићева.

Нагласила је да је изузетно важна посета делегације Владе Србије организацији "Innovation Norway", која се бави подстицајем иновацијама и предузетништвом.

Премијерка је рекла да је Србија такође опредељена за наставак одличне билатералне сарадње у области образовања и науке.

Помоћ Норвешке у даљој реформи високог образовања, подршка започетим пројектима и програмима образовања у ИТ-ју, као и могућности заједничког учешћа у пројектима програма за истраживање и иновације "Хоризонт 2020" важни су за Владу Србије, као и за научну заједницу.

Председнице влада Србије и Норвешке истакле су и изузетно развијену сарадњу у области одбране, посебно у областима војне медицине и војног образовања. Такође, тема разговора била је и размена искуства и добре праксе у областима енергетике и рударства.

Брнабићева је поновила позив премијерки Норвешке да посети Србију. Претходно је председник Србије Александар Вучић, током заседања Генералне скупштине УН, у септембру ове године, позвао премијерку Норвешке, што је она прихватила.

Премијерка са представницима српске дијаспоре 

На крају првог дана посете Норвешкој, Брнабићева је у Амбасади Србије у Ослу разговарала са представницима српске дијаспоре у тој земљи.

Премијерка је упознала представнике српске дијаспоре са резултатима рада Владе Србије, пре свега у области економских реформи.

Посебно је било речи о могућностима унапређења економске сарадње Србије и Норвешке.

Представници српске дијаспоре, како је саопштено, представили су своја искуства у раду у Норвешкој, посебно у областима дигитализације и иновација, као и идеје за развој будуће сарадње две земље.

Изнели су и предлоге и примере добре праксе који се могу применити, ради унапређења квалитета живота.

Представници дијаспоре захвалили су председници Владе на сусрету, отвореном и конструктивном разговору и жељи да чује њихова искуства, ставове и нове идеје, што значајно доприноси повезивању наше дијаспоре са матицом.

Разговору су присуствовали и амбасадорка Србије у Норвешкој Сузана Бошковић Продановић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Током посете Ослу, Брнабићева ће се састати и са министарком спољних послова Норвешке, Ине Ериксен Сореиде, и са представницима Одбора за спољне послове и одбрану норвешког парламента, као и са директорком Конфедерације норвешких послодаваца, Кристин Скоген Лунд и председником "Теленор Групе", Сигвеом Брекеом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи