Реаговања на пресуду Ратку Младићу

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је поводом пресуде Ратку Младићу да је она очекивана и да прошлост треба оставити иза себе. Пресуду којом је некадашњи командант ВРС осуђен на доживотну робију коментарисали су и министри у Влади, као и представници политичких партија у Србији. Син генерала Ратка Младића, Дарко Младић, рекао је да Срби имају другачији третман у Хашком трибуналу.

Хашки трибунал осудио је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да пресуда није изненађење за српски народ и поручила да треба да гледамо у будућност, како бисмо коначно имали стабилну државу.

"Морамо оставити прошлост иза себе", додала је Брнабићева.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да Хашки суд није имао за циљ да постигне помирење, већ да докаже да су Срби једини кривци у претходном грађанском рату на простору бивше Југославије.

Како је рекао Дачић за Танјуг, на Србији је да прихвати грешке које су биле у прошлости, "али да не дозволи да будемо оптужени за нешто за шта нисмо криви, а нарочито да не дозволимо да они који су остали без осуде, то користе као оптужбу против целог једног народа".

Син генерала Ратка Младића, Дарко Младић, рекао je да Срби имају другачији третман у Хашком трибуналу.

"Ово није правда, као што је и сам генерал рекао, ово је НАТО суд, ништа ново нисмо видели. Ово је ратна пропаганда која је верификована и то представља изазов са којим ће се суочити цели регион", рекао је Дарко Младић за РТРС.

Поручио је да је приоритет да се сада генералу Младићу спасе живот и да му се обезбеди лечење у Србији.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је изјавила да иако Хашки трибунал није одговорио на постављени циљ помирења у региону и задовољавања правде за све жртве, Србија остаје посвећена изградњи односа у региону заснованих на поверењу и усмерених ка градњи заједничке будућности. 

Потпредседник Владе Расим Љајић указао је да пресуда Младићу не представља изненађење, имајући у виду досадашњу судску праксу у Трибуналу, као и раније пресуде Младићевим подређенима.

Додао је да треба спречити нови талас етничке нетрпељивости.

Министарка правде Нела Кубуровић навела је да је данас тежак дан за Србију и додала да не жели да коментарише пресуду Ратку Младићу, јер она није правоснажна, већ првостепена.

Одговорно тврдим да Србија не бежи од одговорности, рекла је Кубуровићева и навела случајеве процесуирања ратних злочина пред домаћим судством, без обзира на националност оптужених лица. Министар одбране Александар Вулин подсећа да је пресуда првостепена.

"Не треба заборавити да је у питању првостепена пресуда и да, ако право није само реч, онда би тек остало да се види шта ће суд одлучити у другом степену", навео је Вулин у изјави достављеној медијима.

Подсетио је да је тако хрватски генерал Анте Готовина у првој пресуди био осуђен као ратни злочинац на више деценија робије, а у другој ослобођен свих оптужби.

Пресудом Младићу и престанком рада Хашког трибунала коначно је дошло време да се све земље бивше СФРЈ много више окрену ка будућности, изјавила је потпредседница Владе и чланица Председништва СНС-а Зорана Михајловић.

"Време је и да српски, хрватски и бошњачки националисти, који су наносили зло другим људима током крвавог рата, оду у прошлост, а да нове генерације покушају да изграде једну нову врсту сарадње међу земљама региона. То неће бити лако, али други пут не постоји", саопштила је Михајловићева.

Реаговања политичких партија на пресуду 

Председник СНП-а и министар Ненад Поповић рекао је да пресуда потврђује да Хашки трибунал нема везе са правом и правдом, већ да је реч о обичном политичком инструменту, формираном са циљем да читаву српску нацију представи као геноцидну.

Народни посланик и лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма оценио је да је пресуда Хашког суда спуштање завесе на "највећу срамоту у историји светског правосуђа". Он тврди да је Младић био последња брана стварању исламске државе у Европи.

Народни посланик из Социјалдемократске партије Србије, Мехо Омеровић, изјавио је да Трибунал није успео у оном што му је био основни задатак – помирење народа у региону, правда за све жртве и преживеле у ратовима на територији бивше Југославије.

Демократска странка сматра да је пресуда Младићу дугоочекивано задовољење правде и предуслов помирења, те да Србија данас коначно улази у завршну фазу поглавља званог Хаг. "Истовремено позивамо све учеснике јавног живота да се уздрже од промовисања, оправдавања и ратнохушкачких изјава", саопштава ДС.

Председник СДС-а Борис Тадић изјавио је да без снажних политичких иницијатива и преузимања одговорности и политике обостраног искреног извињења за злочине који су се догодили, нема ни стварног помирења, нити одрживог мира на Западном Балкану, а тиме и у Европи. 

Лидер опозиционог покрета Двери Бошко Обрадовић одбацио је све пресуде Хашког трибунала као антиправне, неправедне и антисрпске и додао да је за њега Ратко Младић херој.

Лидер СРС-a Војислав Шешељ оценио је да је пресуда политичка. "Пресуда је политичка, а уперена је против српског народа који је учествовао у рату, помало и против Србије, а највише против Републике Српске", рекао је Шешељ за Телевизију Пинк.

Председник ДСС-а Милош Јовановић изјавио је да је пресуда Младићу формално правно пресуда једној особи, али да политички гледано то јесте и пресуда српском народу и Републици Српској.

Покрет слободних грађана у саопштењу "поздравља доношење пресуде Ратку Младићу и констатује да се судским поступцима против појединаца скида колективна одговорност са народа".

СПО и ЛСВ су указали да је јако важно да се пресуда једном човеку не тумачи као пресуда Србији и српском народу.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић сматра да та пресуда треба да буде основа на којој морамо градити нове односе, политику помирења у целом региону, а пре свега у БиХ.

Пресуду Хашког трибунала председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је као срамну, неморалну и неправедну.

Амбасадор САД Кајл Скот написао је на Твитеру: Правда и, надам се, мало спокоја, све жртве заслужују правду. Време је да се сви изнова посвете помирењу и окрену будућности, поручио је Скот. 

Жене у црном поздравиле су пресуду, оцењујући да су, после деценија његовог бежања и скривања и опструкције поступка, жртве злочина и њихове фамилије коначно дочекале правду.

Иницијатива младих за људска права оценила је, поводом изрицања пресуде, да је крајње време да Србија почне да се суочава са сопственом прошлошћу, "уместо што прикрива доказе и пружа политичку подршку ратним злочинцима".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво