Посланици усвојили медицинске законе

Скупштина Србије завршила је данас седницу усвајањем медицинских закона.

Усвојен је Закон о медицинским средствима који треба да онемогући улазак "неквалитетних" и по кориснике несигурних медицинских средстава како на тржиште, тако и у здравствене установе Србије.

Тај закон, који је усаглашен са директивама и другим прописима ЕУ из области медицинских средстава, треба да спречи улазак фалсификованих медицинских средстава у легалне токове снабдевања.

Закон уређује услове за производњу и промет медицинских средстава, односно њихово стављање на тржиште и употребу.

Такође, новим законским решењима уређују се клиничка испитивања медицинских средстава, пријава нежељених реакција на медицинска средства, контрола квалитета и праћење медицинских средстава на тржишту, оцењивање њихове усаглашености са техничким захтевима, оглашавање, обележавање медицинских средстава и надзор.

Хармонизацијом прописа у области медицинских средстава са прописима ЕУ и њиховом применом стварају се услови и за домаће произвођаче медицинских средстава за пласман њихових производа у земље ЕУ и у друге земље света, као и услови за развој привреде Србије.

Скупштина је усвојила и допуне Закона о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства којима се прецизира да је руковалац подацима који чине интегрисани здравствени информациони систем Србије Завод за јавно здравље.

Предвиђено је да ће новчаном казном од 50.000 до два милиона динара бити кажњен за прекршај Завод за јавно здравље основан за територију Србије ако, између осталог, о повреди безбедности података не обавести лице, односно лица на која се подаци односе, надлежно министарство и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Парламент је потврдио Финансијски уговор Клинички центри/Ц између Републике Србије и Европске инвестиционе банке, којим је предвиђено да се Србија код Европске инвестиционе банке задужити за још 50 милиона евра за пројекат Клиничког центра Ц, односно за завршетак пројекта реконструкције четири клиничка центра у Србији.

Реконструкција обухвата модернизацију, унапређење, проширење, доградњу четири клиничка центра у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Укупна вредност реконструкције тих клиничких центара процењена је на 430 милиона евра.

За сутра је заказана нова седница парламента на чијем дневном реду је потрђивање четири уговора, међу којима је и Уговор о оснивању Транспортне заједнице и Уговор о зајму за кредит код кинеске Експорт-имопот банке за Пројекат модернизације и реконструкције мађарско-српске железничке везе на територији Србије, за деониоцу Београд Центар – Стара Пазова.

На дневном реду сутрашње седнице биће и потврђивање Уговора о зајму код КфW, Франкфурт на Мајни, за Програм водоснабдевања и канализације у општинама средње величине у Србији, као и потврђивање измена и допуна финансијских уговора између Србије и Европске инвестиционе банке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво