"Застој у процесу помирења на Западном Балкану"

Комесар Савета Европе за људска права Нилс Муижниекс је, након посете Западном Балкану, у свом извештају навео да је забринут због тога што је процес помирења у земљама региона застао, а уместо тога јачају етничке поделе и поларизација.

У извештају објављеном на сајту Савета Европе (СЕ), Нилс Муижниекс наводи да се то односи, пре свега, на негирање геноцида, слављење ратних злочинаца и покушаје рехабилитације особа умешаних у злочине почињене током ратова деведесетих година прошлог века.

Ревизионизам догађаја везаних за Други светски рат, запаљива реторика неких политичких лидера и етничка подела у образовању, додатно су појачали те поделе, каже Муижниекс.

Додаје да је крајње време да политички лидери у региону заједнички раде на решавању питања из прошлости и створе заједничку визију будућности.

Говорећи о питању несталих особа, Муижниекс наводи да су државе правно обавезне да истраже тешка кршења људских права, укључујући и ово питање, као и да испоштују право породица жртава да сазнају истину.

Од готово 40.000 људи који су нестали током ратова деведесетих, за више од две трећине је утврђено шта се са њима догодило, што је достигнуће незабележено на глобалном нивоу, наводи Муижниекс.

Међутим, додаје да успешан закључак овог процеса ометају одсуство политичке воље и неадекватни финансијски и људски ресурси за ексхумације и неопходан форензички рад.

Поред тога, са проласком времена потенцијални сведоци који би могли дати информације о масовним гробницама умиру или оклевају да сведоче.

Протеклих година откривено је неколико важних масовних гробница, укључујући оне у Томашици и Корићанским Стенама у БиХ и у Рудници у Србији, наводи се у извештају.

Без обзира на то, у одсуству истинског политичког дијалога на регионалном нивоу и без отварања свих војних и полицијских архива који могу садржати важне информације о несталим особама, у тој области биће постигнуто мало или нимало напретка, наводи званичник СЕ.

Указао је да је битна и борба против некажњивости за ратне злочине на међународном, али и домаћем плану. Некажњавање охрабрује чињење и понављање злочина, наноси додатну патњу жртвама и има негативан ефекат на владавину закона и поверење јавности у правду.

У том смислу, Муижниекс указује на кључну улогу Хашког трибунала, чији мандат истиче у децембру, у осигуравању да се одговорни за злочине и тешка кршења људских права приведу правди.

Његово наслеђе зато треба представити и објаснити јавности у региону на убедљив и непристрасан начин, додаје Муижниекс.

У извештају Муижниекс наводи да је приметан одређен позитивни развој у процесуирању ратних злочина на националном нивоу, као што је случај у БиХ са суђењем за неке злочине везане за сексуално насиље.

Ипак указује и да се борба против некажњивости злочина преспоро креће и остаје известан број озбиљних пропуста, па тако, на пример, у Србији и Хрватској процесуирани су до сада само полицијски војни званичници нижег ранга.

Муижниекс наводи да на Косову озбиљан изазов за домаће правосуђе представља рад на комплексним ратним злочинима, с обзиром на број структурних проблема у правосудном систему и веома низак ниво поверења јавности у институције.

Званичник СЕ указао је и на значај приступа репарацијама и одштети за жртве рата, који треба да буде адекватан, брз и ефикасан.

Муижниекс је у извештају навео и значај инклузивног образовања, указујући и то да државе имају обавезу да се боре против и укину сегрегацију у образовном систему.

Без обзира на то сматра да се генерације деце у БиХ, Хрватској, Косову и Македонији образују у етнички одвојеним школама под изговором заштите језика и културних права одређене етничке групе.

У извештају Муижниекс закључује да су земље региона у протеклој деценији оствариле значајне кораке како би ускладиле своје законодавство и праксу са европским и међународним стандардима, али да садашњи знаци регресије ризикују да угрозе досадашњи напредак.

Како би се ови негативни трендови преокренули, учећи из лекција прошлости, сви политички актери треба да оставе по страни своје краткорочне политичке циљеве и фокусирају се на јачању социјалне кохезије уместо да раде на ширењу етничких подела.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво