Гвинеја Бисао повукла одлуку о признању Косова

Афричка држава Гвинеја Бисао повукла је одлуку о признању Косова из 2011. године, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

"О томе ме је данас обавестио премијер Гвинеје Бисао", рекао је Дачић Танјугу.

Шеф српске дипломатије је додао да је та земља о данашњем повлачењу признања послала ноту Приштини.

Гвинеја Бисао је данас, како је објаснио Дачић, и званично поништила писмо и признање у том писму, из 2011. године, којим је манипулисала Приштина.

"Министарство спољних послова Републике Гвинеје Бисао захваљује се Министарству спољних послова Републике Србије и, у вези са својим писмом датираном од 10. јануара 2011. године, жели да обавести да је Влада Републике Гвинеје Бисао, после пажљивог разматрања, одлучила да повуче признање Косова као независне и суверене државе", наводи се у писму.

Премијер те земље, Умаро Сисоко Ембало, који је на тој функцији од новембра 2016, пре четири дана у Београду је рекао да та земља никада није признала Косово, односно да он "није видео ниједан папир о признању Косова".

Приштински медији су, истовремено, објавили факсимил вербалне ноте Гвинеје Бисао о признању Косова, коју је потписао тадашњи, сада покојни, председник државе, 2011, као и фотографију тадашње заменице министра спољних послова Косова Вљоре Читаку док прима ту ноту.

Данас је и званично поништена.

Признање Косова као независне државе недавно је повукао Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године.

Недавно су медији на Косову објавили и да је Приштина ажурирала списак земаља које су признале независност Косова, а са којег су уклоњене Нигерија и Уганда, "чију писану ноту о признању Приштина никад није добила".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво