Данијелсон: 2018. круцијална за евроинтеграције Западног Балкана

Генерални директор Директората Европске комисије задужен за суседство и преговоре о проширењу Кристијан Данијелсон каже да ће 2018. година бити круцијална за процес евроинтеграција земаља Западног Балкана.

Кристијан Данијелсон је као представник Европске комисије учествовао на састанку Спољнополитичког одбора Европског парламента организованог са представницима националних парламената земаља чланица и шест земаља Западног Балкана, које су у процесу евроинтеграција.

У излагању је ставио акценат на значај дијалога Београда и Приштине, оцењујући да је сада историјски тренутак за налажење трајног решења.

Данијелсон је европску песпективу региона оценио као "водећу реформску и транзициону снагу" на Западном Балкану.

У том је смислу, најавио је да Европска комисија ради на Стратегији за веродостојну перспективу проширења Западног Балкана, која ће бити усвојена у фебруару и позвао земље региона да дају свој допринос већ започетом интензивирању односа ЕУ и Западног Балкана.

"Јасна перспектива чланства није једносмерна улица. Да би се она спровела у реалност, велика одговорност лежи на земљама Западног Балкана. Оне морају ставити нагласак на владавину права, правосуђе и основна права. То је основно за евроинтеграциони процес, али чак и важније за просперитет самих држава", нагласио је Данијелсон.

Посебно је истакао да постоји "нови моментум појачаних односа, важности и јасне перспективе" Западног Балкана и ЕУ који се мора искористити.

"Предстојећа 2018. година биће круцијална у том смислу. Европска комисија ради на Стратегији за веродостојну перспективу проширења Западног Балкана која ће бити усвојена у фебруару. У априлу имаћемо уобичајни 'пакет проширења' где ћемо дати оцене о томе где се земље налазе и где би требало да буду када је реч о уласку у ЕУ. О томе ће расправљати земље чланице у јуну. У међувремену имаћемо важан самит ЕУ–Западни Балкан у Софији", навео је високи представник Европске комисије.

Данијелсон каже да је јасно да све институције ЕУ напорно раде у оквиру политике проширења.

Позвао је земље региона да у својим узвратним напорима и рефомским процесима посебну пажњу ставе на ефикасно и независно правосуђе, резултате у борби против организованог криминала и корупције, функционалност демократских институција, посебно националних парламената, али и на стање у слободи медија и изражавања, које је, према оцени Европске комисије, забрињавајуће у региону.

"Слободни и независни медији који прате раде влада неопходни су за дебате и реформске процесе. Зато Европска комисија подржава иницијативе намењене независном, плуралистичком и економски одрживом медијском сектору на Западном Балкану", истиче Данијелсон.

Генерални директор Директоријата за преговоре о проширењу нагласио је и важност економских реформи у земљама региона.

Посебан акценат ставио је на помирење и добросуседске односе на Западном Балкану и оценио да постоји "историјски тренутак" за проналажење трајног решења у дијалогу Београда и Приштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се