Деведесет девет година oд присаједињења Војводине Србији

Одлуком Велике Народне Скупштине Војводине од 25. новембра 1918. године Банат, Бачка и Барања присаједињени су тадашњој Краљевини Србији, а дан раније исту одлуку донела је и скупштина Срема са седиштем у Руми. Годишњица ће бити обележена у Новом Саду.

Одлуку о прикључењу Краљевини Србији, као јединственој држави прочитао је један од лидера Срба некадашње Аустроугарске, политичар и новинар Јаша Томић, који је тада рекао да се Војводина прикључује Краљевини Србији "која својим досадашњим радом и развитком ујемчава слободу, равноправност и напредак у сваком правцу".

Седници скупштине на којој је проглашено присаједињење присуствовало је 757 посланика - 578 Срба, 84 Буњевца, 62 Словака, 21 Русин, шест Немаца, три Шокца, два Хрвата и један Мађар.

У историјској одлуци, коју је донела Велика Скупштина, стајало је неколико одлука.

Пре свега, да Краљевина Србија заступа интересе Војводине, да буде гарантована слобода, равноправсност, напредак, да се несрпским и несловенским народима који остају у границама Војводине обезбеђује свако право, да се успоставља Велики народни савет са 50 чланова, као и да сваки грађанин има право да на матерњем језику комуницира са свим властима.

Присаједињењу Војводине Краљевини Србији претходио је низ догађаја, пре свега пропаст Аустроугарске монархије октобра 1918. године, када је власт у Банату, Бачкој и Барањи преузела војска Краљевине Србије, а фактичку управу су имали локални војвођански Срби.

Према прогласу, који је објављен 17. новембра право гласа на Великој народној скупштини имали су Срби, Буњевци и остали Словени, оба пола, са навршених двадесет година,а посланици су бирани по општинама - по један посланик на хил?аду грађана.

Свега шест дана касније, 1. децембра 1918. године, регент Александар Карађорђевић прогласио је стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Сваке године, низом манифестација у Новом Саду и војвођанским градовима и полагањем венаца на спомен плочу Велике Народне Скупштине, која се налази у Новом Саду на згради некадашњег хотела "Гранд", обележава се овај историјски дан за Војводину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво