МСП одговара амбасадору Украјине

Министарство спољних послова Србије, поводом тврдње амбасадора Украјине да га министар Ивица Дачић није примио 14 месеци, саопштило је да је једна од уобичајених мера у дипломатској пракси, у случајевима када страни представници излазе из оквира Бечке конвенције, јесте снижавање нивоа контаката на радни ниво.

Амбасадор Украјине у Србији Олександар Александрович изнео је раније данас тврдњу да је односе Србије и Украјине нарушило гласање Србије "против Украјине", односно резолуције о људским правима на Криму, као и да тим поводом 14 месеци чека на аудијенцију код шефа српске дипломатије.

Реагујући на изјаву Александровича, Министарство је у саопштењу навео да амбасадор Украјине у континуитету, од самог почетка свог мандата у Србији даје недипломатске и неприхватљиве оцене о спољној политици Србије и њеним званичницима.

У саопштењу се као примери недипломатских и неприхватљивих оцена о спољној политици Србије и њеним званичницима помињу интервју украјинског амбасадроа Радију Слободна Европа од 28. октобра 2016. године ("Србија не може на више столица") и листу Блиц од 16. новембра 2016. године ("Путин ће вас продати").

Помиње се и недавни интервју о томе да Русија злоупотребљава Србију да би створила хаос и изазвала рат на Балкану.

"Приликом гласања о чланству тзв. Републике Косово у Унеску 2015. године, делегација Украјине се налазила ван сале, што је било директно супротно виталним интересима Републике Србије", наводи се у саопштењу Министарства.

Такође, како се додаје, Украјина подржава предлоге западних земаља везане за измене мандата мисије УНМИК на Косову и Метохији, као и динамике седница Савета безбедности УН посвећених раду УНМИК, чему се Србија оштро противи.

Република Србија, и министар Дачић лично, током председавања ОЕБС показали су своју посвећеност мирном решењу кризе у Украјини, о чему је и министар Климкин похвално говорио, наводи Министарство спољних послова.

Једна од уобичајених мера у дипломатској пракси, у случајевима када страни представници излазе из оквира Бечке конвенције, јесте снижавање нивоа контаката на радни ниво, па је сходно томе, амбасадор Украјине током ове године више пута примљен у Министарство спољних послова на нивоу помоћника министра и заменика помоћника министра.

Општеприхваћени дипломатски принцип је и правило реципроцитета, истиче Министарство.

С обзиром на то да амбасадор Србије у Украјини Раде Булатовић није никада био примљен код шефа украјинске дипломатије Климкина, као и да се Министарство иностраних послова Украјине на пријеме које приређује Амбасада Републике Србије одазива на нивоу шефа протокола, Република Србија нема никакву обавезу нити повод да поступа другачије, истиче се у саопштењу.

Министарство спољних послова са жаљењем констатује изјаву амбасадора Александровича да је став његовог министарства "скоро исти" као његов, али упркос томе остаје привржено превазилажењу несугласица и унапређењу билатералних односа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво