Посланичка питања

Да ли је финансијски извештај Демократске странке за 2012. годину лажиран, једно је од посланичких питања, које је у Скупштини Србије испровоцирало расправу и реаговање посланика те странке, па и опомену за једног од њих. Лидер радикала Војислав Шешељ питао је премијерку Ану Брнабић докле ће да "трпи" у влади министарку Зорану Михајловић. Посланица ДС-а Александра Јерков питала је Агенцију за борбу против корупције има ли сукоба интереса у случају додељивања земљишта у Зрењанину.

Посланик СНС Александар Марковић је, наиме, рекао да би Агенција за борбу против корупције требало да одговори зашто се подаци БИРН-а о финансијама ДС-a у 2012. разликују од података на сајту ДС-a, те – који подаци су меродавни, односно тачни. 

"Имате податак о 300 донатора ДС-a, који су током 2012. донирали нереалне и потпуно невероватне износе", каже Марковић, додајући да се ових дана водила "страховита кампања" и хајка на поједине чланове СНС-a, који су починили ''страшан грех'', јер су странци донирали 19.000 динара, неки и 40.000 динара, и то у складу са законом. 

Наводи да су некадашњи функционери ДС-а на Врачару, за које каже да су били блиски сараданици "тајкуна Ђиласа", донирали ДС-u огромне своте новца.

"Међу њима је и Богдан Татић, који је донирао ДС-u два пута по око 600.000 динара, што није приказано на сајту ДС-а", приметио је Марковић. 

"Више од миллион динара, 1,2 милиона, донирао је као ситан руководилац у предузећу Пословни простор Врачар, које су уништили, оставили више стотина милиона динара дугова", каже Марковић. 

Како је рекао, некадашњи директор Пословног простора Врачар "у једном цугу" донирао је више од 700.000 динара, а члан тадашњег УО тог предузећа нешто мање од 600.000 динара. 

Наводи да није случајност да су некадашњи функционери, који су уништили предузеће Пословни простор Врачар, били међу највећим донаторима ДС-a. 

За функционера ДС-а Бранимира Кузмановић рекао је да је донирао 215. 000 динара, а за Марка Ђуришића, који је сада у странци Бориса Тадића, да је тада донiрао 341.000 динара. 

Током постављања питања, председавајући Владимир Маринковић изрекао је опомену посланику ДС-а Радославу Милојичићу, зато што, каже, назива "људе лоповима, ничим изазван", након чега је Марковић навео да Милојичић зна како се исисива новац из општине и да зато галами. 

Марко Ђуришић из СДС-а рекао је да Марковић одговоре може да нађе код надлежних, те да је то могао да учини у последњих пет, шест година, колико је садашња власт имала да испита "пљачке бившег режима". 

Ђуришић је навео да је уплатио 300.000 динара својих пара, а није седео у кафани, где је неко дошао са новцем, како је то било, каже, у случају СНС-a.

У делу седнице за постављање посланичких питања, лидер радикала Војислав Шешељ питао је премијерку Ану Брнабић докле ће да "трпи" у влади министарку Зорану Михајловић, за коју каже да "непрекидно ровари унутар владе и у јавности шири узнемиравајуће вести, поткопава све оно што је у интересу Србије, а протежира интересе српских непријатеља". 

Довољан разлог за њену смену је, каже, то што је Михајловићeva рекла да ће радници Железнице бити изузети из најављеног повећања зарада, јер она то предузеће не третира као јавно предузеће, него као акционарско друштво. 

"Начин опхођења Михајловићеве према радницима и синдикатима је као да жели да их иритира и да крену у штрајк и немире", каже Шешељ. 

Посланица ДС-а Александра Јерков питала је Агенцију за борбу против корупције има ли сукоба интереса у случају додељивања земљишта у Зрењанину, поред компаније "Тенис", и двема домаћим компанијама, од којих је једна, каже, у власништву једног од одборника владајуће коалиције у Зрењанину. 

Она пита да ли је тај одборник, који је и сам учествовао у доношењу одлуке да се земљиште додели њему, власничка права у фирми пренео на треће лице и да ли Агенција за борбу корупције сматра да ту има сукоба интереса, јер је реч о фирми која је основана неколико дана пре објављивања позива. 

Питала је и да ли је министар Бранислав Недимовић "свестан" колику штету наноси паорима које оставља без икакавог начина да себе издржавају и зараде за живот. 

Ђорђе Вукадиновић из посланичког клуба Нова Србија - Покрет за спас Србије питао је Министарство спољних послова и министра Ивицу Дачића да ли ће упутити било какву ноту или протест због изјава америчких званичника о Косову и захтева да Београд призна независност Косова. 

Посланица ЛСВ-a Олена Папуга питала је премијерку када ће парламенту бити упућене измене Закона о враћању одузете имовине и да ли ће предвиђати супституцију, министра финансија Душан Вујовића зашто министрасво не поштује закон и не враћа ПДВ привредницима у року од 45 дана. 

Посланик Двери Иван Костић питао је министра просвете и културе Младена Шарчевића и Владана Вукосављевића како мисле да смање вршњачко насиље ако се не укину ријалити порграми. 

Питао је премијерку када ће сменити Миру Петровић с обзиром да јој истекао в. д. мандат на месту директорице "Поште", а која је, каже, делила отказе због захтева за њену смену. 

Председника Србије Александра Вучића питао је да ли му је сада пријатељ Џорџ Сорош, који је, каже, према писању Информера планирао рушење Србије, те да ли је он "страни плаћеник Сороша о коме пише Информер. Председавајући Владимир Маринковић потом га је прекинуо и рекао му: "Ви говорите о имагинарним стварима, немојте". 

Костић је питао и када ће тема КиМ доћи на дневни ред парламента, те зашто је Вучић издвојио предлог професора Владана Кутлешића о унији две независне државе, који је Кутлешић изнео у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ. 

Посланица ДЈБ Бранка Стаменковић негодавала је што не добија одговоре на питања која поставља, те поново тражи да јој премијерка каже када ће предлог буџета за 2018. доћи у парламент. 

Јован Јовановић из Клуба самосталних посланика питао је да ли је влада својевремено донела одлуку о одлагању посета Француској због ослобађања Рамуша Харадинаја 

"Та мера је била само још једна у низу замајавања грађана, као сада тендециозно пренета изјава Бакира Изетбеговиха од непостојеће агенције Танјуг", каже Јовановић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво