Српско-руски односи – узајамно поверење

Председник Вучић и председница Горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко оценили да су односи две државе пријатељски и на узлазној путањи. Матвијенкова пренела Вучићу поздраве руског председника Путина и његово очекивање да се односи две земље унапреде током предстојеће посете српског председника Москви.

Александар Вучић је, на састанку са Валентином Матвијенко, истакао је да је Србија чврсто опредељена за даљи развој политичких односа са Русијом, на темељу стратешког партнерства и спремности обе стране за њихово продубљивање у свим областима. 

На састанку је разговарано о односима две земље, предстојећој посети српске делегације Москви и ситуацији у региону, а председник Вучић је захвалио Руској Федерацији на чврстој и доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и напорима да питање Косова и Метохије реши мирним и дипломатским средствима, путем дијалога.

Српски председник је рекао да је Србија војно неутрална, да ће своју неутралност чувати, да се Србија налази на европском путу, али да није, нити ће уводити санкције Русији, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима.

Изразио је захвалност што је Руска Федерација небројено пута подржала интересе Србије у Унеску, Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама и форумима.

Председник Вучић је нагласио да је Руска Федерација један од стратешких, економских и водећих спољнотрговинских партнера Србије.

"У наредном периоду Србија ће усмерити пажњу на јачање привредне сарадње са Русијом, у складу са Споразумом о слободној трговини", рекао је Вучић и изразио намеру да се постојећа сарадња у енергетици, пољопривреди, телекомуникацијама и другим областима унапреди и оснажи.

Русија и Србија имају стратешко партнерство, добре политичке и економске односе, али су обе земље раде да их унапреде.

"Прво бих желела да вам пренесем поруку председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина, који ме је замолио да вам пренесем његов најискренији поздрав и најлепше жеље. Такође је рекао и да с нестрпљењем очекује вашу посету Москви када то у децембру обојици буде највише одговарало и да очекује да та посета да нови импулс развоју руско-српских односа у разним областима", навела је Матвијенкова.

Тема разговора била је и сарадња двеју земаља у војнотехничкој области, а председник Вучић захвалио је руској страни на добром аранжману у виду набавке војне опреме, која Србији омогућава дугоочекивану модернизацију.

"Веома сам вам захвалан за лепе речи које сте изнели у српском парламенту, за вашу подршку територијалној целовитости, независности и суверенитету Републике Србије. Хтео бих да нагласим да су Србија и Русија пријатељске земље и да се то неће променити. Србија ће сачувати војно неутрални статус, то сам рекао и у Бриселу у НАТО-у", истакао је Вучић.

Додао је да је Србија захвална Русији за испоруку "мигова" које је Србија добила од Русије.

"Захваљујући томе, Србија је безбеднија и заштићенија држава", нагласио је Вучић.

Матвијенкова је указала да је Русија увек била и да ће бити уз Србију.

"Србија је за нас посебна држава, наш важан партнер, братска земља и братски народ. Јуче сам рекла искрено, не само у своје име, јер знам да је то општи став нашег друштва, да је Русија увек била и биће уз Србију. Подржавамо Србију као што смо то радили претходних 20 година, између осталог и у решавању косовског проблема. Вашу позицију ту сматрамо апсолутно исправном и спремни смо да је подржимо у оном облику у којем је дефинише руководство и народ Србије", додала је Матвијенкова.

Истакла је да Руска Федерација веома цени независну политику и спремност Србије на сарадњу са Русијом.

"Поверење је узајамно", закључила је Валентина Матвијенко.

Вучић и Матвијенкова су током састанка разменили поклоне. Председница Горњег дома руског парламента поклонила је Вучићу шах, а председник Србије је Матвијенковој поклонио слику. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво