Манцо: Желимо Србију у ЕУ, кључно задржати опредељеност

Желимо Србију у Европској унији, а на том путу од пресудног значаја је да Србија настави да показује опредељеност за ЕУ, као што је то и раније чинила, поручује италијански амбасадор у Србији Ђузепе Манцо.

"Прича о Европи је, у ствари, прича о српским грађанима, остваривање бољег живота за српске грађане. Европа је већ, ту, грађани већ имају бенефите, кроз инвестиције, привредни раст...", истакао је Манцо за Танјуг.

Италијански амбасадор каже да су за напредовање Србије на путу ка ЕУ кључни стабилност у региону, дијалог Београда и Приштине, изградња демократских институција и економски напредак, али наглашава да је за Србију најважније да "задржи опредељеност". 

"Србија је то показивала претходних година. Када сте једном изабрали да је ЕУ приоритет, онда је важно и даље показивати ту опредељеност. Овде је реч о путовању, не само о дестинацији И временском оквиру, већ о томе шта радите на том путу. Мислим да Србија може да напредује брзо ако се буде држала тог опредељења као до сада", рекао је Манцо. 

Италијански дипломата је додао да су свакако важне области на ЕУ путу правосуђе, владавина закона, медији, али, истиче, ако Србија буде наставила да показује европску опредељеност све ће бити лакше. 

Италија то охрабрује и подржава отварање преговарачких поглавља, каже Манцо.

Говорећи о ситуацији у региону, слаже се са ставом оних који указују да је довољна И мала варница да се створи проблем. 

"Зато нам никакве мале варнице нису потребне. Потребно је да сви актери у региону буду опредељени И посвећени регионалној стабилности", истиче он.

Подсећа на самит Берлинске инцијативе у Трсту, на којем је, сматра, остварен велики напредак, јер су све земље подржале јачу интеграцију региона. 

"Желимо Србију у Европи, желимо регион у Европи и интегрисана регионална зона помоћи ће да се читав регион више приближи ЕУ", каже он. 

Манцо подсећа да је у последњих 15 година Италија један од највећих инвеститора у Србији. 

"И при томе се не ради само о великим компанијама, које сада већ запошљавају готово 27.000 људи, већ и великом броју малих и средњих предузећа, која производе одећу или се баве пољопривредом. У томе видим велики потенцијал", каже Манцо. 

Тиме се стварају посебне везе и управо је то оно што доприноси да Италија буде на другом месту када је реч о робној размени са Србијом, око 4 милијарде евра, додао је амбасадор . 

То је, према његовим речима, сектор где може доћи до највећег унапређења у оквиру привредне сарадње две земље. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво