Заев: Македонија и Србија заједно на страни мира

Република Македонија и Република Србија развијаће успешне билатералне односе и кроз њих допринети јачању сарадње у региону, рекао је за "Политику" премијер Републике Македоније Зоран Заев, приликом прве званичне посете Србији.

Зоран Заев је рекао да се у Београду осећа као код куће, а да је у Србију дошао да би се унапредили односи двеју пријатељских држава и како би се развила сарадња на нивоу који заслужује вековно пријатељство народа две земље.

Заев је за Политику рекао да је политичко-безбедносна ситуација у Македонији стабилна.

"Политичко-безбедносна ситуација у Македонији је стабилна, реформске процесе смо водили пажљиво, водећи рачуна о грађанским и државним интересима, а са актуелним политичким руководствима у региону, која су показала одговорност за стабилан регион, ја сам убеђен да смо на правом путу ка нашим заједничким стратешким циљевима", каже македонски премијер.

Европске вредности су потребне грађанима наших земаља, перспективе су нам отворене, те од свих нас зависи колико ћемо брзо стићи до жељеног циља, каже он.

"Мислим да већ постаје јасно и за сва руководства у региону да је грађанима важно када се њихови проблеми решавају", рекао је Заев.

Мишљења је да и у Србији и у Македонији постоји опредељеност да се сва питања решавају на миран начин.

"И Република Македонија и Република Србија имају потребу за миром и стабилношћу у својим државама, као и у региону и у свету, зато што само регионални и светски мир значе и прави безбедни 'дом'. Начини како да се обезбеде тај мир и стабилност јесу политичке одлуке, али све док смо заједно и на страни мира – немамо проблем", оцењује Заев.

Он је убеђен да постоји опредељеност и код руководства Србије, као и код нас да се сва питања решавају на миран начин, кроз дијалоге, мудро и са осећањем одговорности.

"То дугујемо грађанима у којој год држави да живе, Македонији, Србији, на Балкану или у свету", поручио је Заев.

Он се слаже да народе обе државе спаја историјска и културна прошлост, на чијим темељима може да се гради будућност.

"Свака идеја, предлог или корак који воде ка овим циљевима вредни су да се размотре. Једно знам: ово су времена која отварају развој, тренуци који се не пропуштају. Свесни смо тога, предузимамо акције, а ефекте ћемо осетити и бићемо поносни на њих, зато што ће то бити заједничка заслуга", рекао је Заев.

Поручио је грађанима Србије да храбро и одважно бране праве демократске вредности, како би обезбедили будућност и овој и долазећим генерацијама.

"Перспективе су нам отворене, те можемо и да их обезбедимо, за цео регион, заједно", закључио је Заев.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво