Полемика Марка Ђурића са Сашом Јанковићем

Поводом навода да су манастири Грачаница и Дечани косовска баштина, Саша Јанковић каже да је "на Србији да докаже да то није тако". Марко Ђурић сматра да је изјава Јанковића "незапамћен скандал незамисливих размера".

Лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић изјавио је да је Србија суштински изгубила Косово током деведесетих година и да се сада треба усредсредити на остваривање људских права на Косову и Метохији.

"Наша историјска и културна наслеђа морамо да осигурамо. Оног момента кад би Србија имала фактичку могућност да гарантује интегритет својих културно-историјских споменика тада не би било проблема да за све оно што није део српске историје, да за то, на територији Косова одговара власт у Приштини", рекао је Јанковић гостујући на РТВ Војводине.

Упитан да прокоментарише то што се манастири Грачаница и Дечани наводе као косовска баштина, Јанковић каже да је "на Србији да докаже да то није тако".

Додаје да се чланство Косова у међународним организацијама не може прихватити док се то не докаже.

Лидер ПСГ сматра да је ЕУ лицемерна према Србији и да једно говори у јавности а друго далеко од очију јавности.

Потпредседник ГО СНС-а Марко Ђурић реаговао је на вечерашње иступање Јанковића, односно идеју да се Дечани и Грачаница препусте Приштини, а да Београд докаже "да су наши", рекавши да је то "незапамћен скандал незамисливих размера".

Како се наводи у саопштењу, сада је јасно зашто Јанковић, док је у два мандата био заштитник грађана, није написао ни једно слово о положају Срба на КиМ.

Како каже Ђурић, од данас Јанковић није више ни политикант у потрази за јефтиним поенима, већ бестидни великоалбански лобиста.

"Нисам ни очекивао да ће Саша Јанковић поступити нормално и одговорно, и понудити неке идеје о томе како поправити положај Србије или нашег народа на Косову и Метохији, али сам, иако свестан згрченог стања његовог духа и тела, запањен да је тако јавно и отворено, без стида и трунке кајања, у дану када Срби на Косову и Метохији славе свој највећи и историјски успех, постати политички настављач и заговорник недела оних који су 17. 03. 2004. покушали да затру највеће српске светиње", рекао је Ђурић.

Он је додао и да називање самопроглашеног Косова државом, јесте "брутална увреда свих грађана Србије, а посебно оних који су у одбрани наше земље дали очеве, мајке, браћу, сестре".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи