Матвијенко: Русија није и неће признати Косово

Председница Савета Федерације Федералне скупштине Русије Валентина Матвијенко поручила је да Русија није и неће признати независност Косова.

Матвијенко је у парламенту рекла да су се две земље у прошлости сваки пут подржавале и пружале руку једна другој.

Матвијенко је рекла да је недопустиво Србију стављати пред "вештачки избор" - или Запад или Русија и поручила да у свету нема снаге која би могла да сруши пријатељство и сарадњу Русије и Србије.

"Недопустиво је да вас поново ставе пред вештички избор или Запад или Русија. Русија се увек залагала за право сваке суверене државе на сарадњу са било којим партнерима", поручила је Матвијенко обраћјајући се посланицима Скупштине Србије на посебној седници.

Истакла је да Србија и даље, као и до сада, може да рачуна на подршку Русије када је реч о Косову и Метохији.

Матвијенко је рекла да Русија високо цени став Србије која, без обзира на притисак, чврсто наступа против, како је рекла, незаконитих санкција против Русије које су усмерене на спречавање економског раста Русије и њеног растућег утицаја у свету.

"Тај ваш став је искрено пријатељство. Нису баш све државе пронашле такву храброст, а ви јесте", поручила је Матвијенко истичући да Русија високо цени политичку и моралну принципијелност Србије.

Односи Русије и Србије су, каже, пример истинитог пријатељства и братства заснованог на историјској блискости, као и узајамног поштовања, поверења и сарадње, а који су, истиче, током векова потврђени.

"Зато можемо да кажемо да у свету нема снаге која је у стању да сруши наше пријатељство, братство и сарадњу, без обзира колико неко напора у то улагао", поручила је Матвијенко.

Јача инвестициона сарадња у области енергетике и транспорта

Матвијенко је напоменула да сваке године односи између Русије и Србије добијају нови замах у различитим сферама, од привреде и образовања до културе и науке.

"Позитивну динамику показује трговинско-економска сарадња од узајамне користи. По резултатима првих шест месеци ове године, пораст је износио 16 одсто", каже Матвијенко и истиче да јача инвестициона сарадња, пре свега у области енергетике и транспорта.

Тренутно се, наводи, између Србије и Евроазијске економске комисије воде разговори о унификацији трговинског режима у контексту иницијативе о формирању великог евроазијског простора, коју је покренуо председник Руске Федерације Владимир Путин.

"Успешан завршетак преговора ће дозволити, а ти преговори иду јако интензивно, да Србија изађе на нови ниво сарадње са Евро-азијским економским савезом. То ће обезбедити ширење тржишта за српску робу", рекла је Матвијенко.

Подстивши на сарадњу две државе кроз историју и заједничку борбу за слободу и независност, право на самостални избор и међусобну подршку Руса и Срба, Матвијенко је истакла да јединство Русије и Србије треба чувати, јачати и преносити на будуће генерације.

Подсетила је на српску пословицу "На небу бог, а на земљи Русија".

"Такве речи, мисли и осећања живе вековима, преносе се са генерације на генерацију, зато што они иду из дубине душе", каже Матвијенко.

Расте улога жена 

Приметила је да улога жена у последње време расте што се, каже, види и на примеру Србије где су жене на две важне функције у држави, на месту премијера и председника парламента где, каже, треба радити пуно.

Она је захвалила председници Скупштине Маји Гојковић на њеном великом доприносу развоју српско-руског пријатељства и сарадње.

Честитала је директан пласман фубалске репрезентације Србије на Светско првенство у Русији идуће године, наводећи да Руси воле фудбал, те да је тај спорт вероватно и у Србији број један.

"Мислим да би добра награда за победнике конкурса из руског језика, које се одржава у Србији, могле бити карте на неке важне утакмице предстојећег првенства. Ако ћете то подржати, обавезно ћемо то организовати", наводи Матвијенко.

Позвала је екипу српских парламентараца да учествују у традиционалној фудбалској утакмици Куп градова хероја, која се сваке године одржава под окриљем Савета Федерације уочи Дана победе, 9. маја.

Маја Гојковић је захвалила Русији што није признала независност Косова и на поштовању интегритета и суверенитета Србије, као и на поштовању међународног права.

Председница српског парламента је у разговору са Матијенко пренела захвалност Србије зато што Русија активно учествује у томе да самопроглашено Косово не постане чланица Унеска и Интерпола.

Гојковићева је пренела став државе да неће уводити ни политичке, ни економске санкције Руској федерацији и навела да Србија сматра да Русији треба вратити пуноправно чланство у парламенатрној скупштини Савета Европе и право гласа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво