Тадић са Берлусконијем

Званични Рим подржава Србију да што пре поднесе кандидатуру за улазак у ЕУ, рекао Силвио Берлускони на српско-италијанском Самиту у Риму. Србија захвална на искреној подршци Италије, рекао председник Тадић. Потписана Декларација о стратешком партнерству и низ билатералних споразума.

Уз највише војне и државне почасти, у Палати Киђи, седишту италијанске Владе, премијер Силвио Берлускони дочекао је председника Србије Бориса Тадића.

Берлускони је уверен да би Србија и земље Западног Балкана могле да постану пуноправне чланице Европске уније 2014. године, истакавши да званични Рим подржава Србију да што пре поднесе кандидатуру за улазак у ЕУ.

"Желимо да се одреди рок када ће Србија ући у ЕУ. Ми смо желели да то буде 2012. године, али једна земља пружа отпор, и дошло се до 2014. године, што не значи да Србија не може да убрза ток и пре 2014. постане пуноправна чланица ЕУ", рекао је Берлускони на заједничкој конференцији за новинаре са Тадићем.

Председник Србије је рекао да је захвалан Италији на снажној и искреној подршци Србији на путу ка ЕУ, истакавши да ће веома скоро бити укинуте визе за путовања грађана Србије у ЕУ.

Тадић је са италијанским званичницима разговарао и о процесу визне либерализације за грађане Србије, до чега би, како је рекао, требало да дође до краја године, приметивши да су најзаслужнији за то бивши европски комесар а сада шеф италијанске дипломатије Франко Фратини и комесар ЕУ за проширење Оли Рен.

Једино питање око којег се мишљења две државе мимоилазе јесте питање Косова.

Председник Србије је поновио став да Србија никада неће признати независност Косова, али је истовремено указао да Италија по овом питању има избалансиран приступ, што је потврдила и тиме што неће учествовати у јавној расправи пред Међународним судом правде који разматра легалност једнострано проглашене независности јужне српске покрајине.

Пре конференције за новинаре, премијери Италије и Србије Берлускони и Мирко Цветковић потписали су Заједничку декларацију о стратешком партнерству две државе, а потписани су и остали билатерални споразуми.

Декларација предвиђа подршку убрзању пуне интеграције Србије у Европску унију, привилеговане билатералне односе и размену стручњака у свим секторима.

Јачање економских односа

Предвиђа се такође јачање економских односа укључујући охрабривање италијанских компанија да искористе нове инвестиционе могућности у Србији и учествују у процесу приватизације као и сарадња у више области.

Потписан је и низ билатералних споразума из области инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, војне сарадње, унутрашњих послова, културно-просветне и научно техничке сарадње.

Цветковић је са председницима три италијанске регије Фурланија Јулијска Крајина, Венета и Ломбардија потписао Меморандуме о разумевању, а ресорни министри две земље споразуме о сарадњи укључујући област енергетике, одбране и културе.

Такође, потписан је Протокол о спровођењу Споразума Србије и Европске заједнице о реадмисији лица која незаконито бораве као и меморандуми о разумевању између министарстава пољопривреде, инфраструктуре и саобраћаја.

Потписана је и Заједничка декларација о сарадњи у области заштите животне средине.

У делегацији Србије су, поред Тадића и Цветковића, били министар унутрашњих послова Ивица Дачић, потпредседник владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, министар спољних послова Вук Јеремић и министар одбране Драган Шутановац.

На самиту су учествовали и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саша Драгин, министар рударства и енергетике Петар Шкундрић, министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић, министар трговине и услуга Слободан Милосављевић и министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић.

Тадић је пре почетка Самита рекао да се "такав самит не организује често у Риму, што је потврда да је Србија повлашћена нација у Италији".

Како је најавила амбасада Ватикана, поред сусрета са папом, Тадић ће у суботу разговарати и са државним секретаром и министром спољних послова Ватикана, Тарчизиом Бертонеом и Домиником Мамбертијем, "о питањима од заједничког интереса у циљу јачања већ одличних односа између Србије и Свете столице".

Амбасадор Ватикана у Србији, надбискуп Орландо Антонини оценио је да ће предстојећи, други по реду, сусрет председника Србије Бориса Тадића и папе Бенедикта XVI 14. новембра у Риму допринети даљем јачању односа Србије и Свете Столице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво