Конгресмен Енгел обећао подршку Приштини у дијалогу са Београдом

Амерички конгресмен Елиот Енгел, који борави у Приштини, обећао је подршку Косову у многим питањима, као и по питању дијалога Београд-Приштина, с обзиром на то да је, како се наводи, Харадинај више пута поновио да би се осећао сигурније када би у разговоре у Бриселу биле укључене и САД, пренела је РТК2.

Рамуш Харадинај је прошле седмице, на седници Савета за придруживање и стабилизацију у Бриселу, и од високе представнице ЕУ Федерике Могерини затражио укључење САД у дијалог, подсећа РТК2.

На заједничкој прес-конференцији са Елиотом Енгелом, Харадинај је захвалио америчком конгресмену на његовом залагању и уручио му маркицу са његовим ликом. Он је, како се наводи, рекао да "на Косову влада демократија која обећава".

"Народ Косова са Америком продубљује унапређење демократије и јачање слободе за све нас који живимо на Косову, за све заједнице такође. Била је велика част да јуче у другом кругу избора будете сведок да на Косову влада демократија која обећава. Косово има још отворених тема али смо се определили за евроатлантско питање. Ми тражимо помоћ Америке за све отворене теме по питању Косова, као што је унапређење демократије, реда и закона, борба против криминала и корупције, за једно слободно Косово за све грађане", рекао је Харадинај.

Амерички когресмен Елиот Енгел је рекао да ће САД наставити да подржавају Косово на свим пољима, али и у процесу дијалога Београд-Приштина, с обзиром на то да је, како се наводи, Харадинај више пута поновио да би се осећао сигурније када би у разговоре у Бриселу биле укључене и САД.

"Разговори у Бриселу су веома важни, али је битно имати и један временски рок како би се Косово могло прикључити Европској унији и НАТО-у. Сада имамо једну нову владу у Америци која нема још годину дана и која је решавала нека питања тамо. Али када се будем вратио настојаћу да радим на томе да Америка буде присутна на Балкану и на Косову", рекао је Енгел.

На питање новинара какав је његов став што се тиче демаркације са Црном Гором, амерички конгресмен је изјавио да то питање мора што пре да се реши.

"Мислим да је демаркација важно питање и да би требало да се реши. Наравно то питање није једино, има и других. Ја сам против задржавања Косова због овог питања, али мислим да то треба да се реши", рекао је амерички конгресмен.

Енгел је уручио Харадинају америчку заставу која је 4. јула, на дан независности Америке, била истакнута изнад зграде конгреса.

Иначе, претходно је одржана и свечана седница косовске владе у част боравка америчког конгресмена на Косову.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи