Опозициони посланици верују да ће бити и републичких избора

Посланици опозиционих странака у Скупштини Србије резервисани су према одлуци Главног одбора СНС-a о томе да ће идућег марта бити одржани само београдски избори, сматрају да одлука није коначна, те верују да ће о ванредним републичким изборима ипак одлучити лидер напредњака и председник државе Александар Вучић.

Александра Јерков из Демократске странке сматра де ја одлука ГО практично неважна, јер, како је рекла новинарима у Скупштини, то тело није ни надлежно да одлучује о изборима, указујући истовремено да у Уставу пише да ниједна странка на себе не сме да преузме функцију државе и да државу подреди себи.

Како је рекла, нити је Главни одбор могао да одлучи да ће бити избора, нити може да одлучи да избора неће бити, тако да је њихова одлука у том смислу "апсолутно неважна".

Она, наиме, каже да ће Вучић ту одлуку променити уколико истраживања јавног мњења покажу да би то можда допринело његовој странци или њему лично.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић сматра да ће парламентарних избора бити уколико напредњаци процене да им то одговара због резултата на београдским.

"Мој коментар на читаву ту ујдурму је да Александру Вучићу не можемо веровати ништа. Он је толико пута до сада прекршио своју реч. Клео се да се никада неће смањити пензије у Србији, па прво што је урадио када је постао премијер смањио је пензије. Клео се и да никада неће бити председник Србије", рекао је Обрадовић.

Шеф посланичке групе СДС-а Марко Ђуришић не верује да је Главни одбор СНС-а донео коначну одлуку, наводећи да не би било први пут да се промени став.

"Не верујем зато што мислим да је Вучићу неопходно да распише парламентарне изборе како би прикрио лош резултат на београдским изборима, а и отежао опозицији да направи добар резултат", рекао је Ђуришић.

Како каже, Вучић воли да одржава тензију, те да се политика своди на обесмишљавање институција, што му, додаје, иде прилично успешно.

"Верујем да ћемо до краја године, када се рецимо буде усвајао буџет, имати узаврелу атмосферу у Скупштини, као и изборе у четири општине 24. децембра и да ће после тога Вучић променити мишљење и заказати парламентарне изборе за март", рекао је Ђуришић.

Посланик и лидер Нове странке Зоран Живковић каже да је "само по себи виц" да је Главни одбор СНС-а нешто одлучио, јер су, како каже, све одлуке "последице ноћних мора или раног буђења Александра Вучића".

"Да ли је ово готово? – Ко зна", каже Живковић и поручује да је озбиљна опозиција увек спремна за изборе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво