Ђурић: Српска листа апсолутни победник локалних избора на КиМ

Српска листа апсолутни је победник локалних избора на Косову и Метохији, јер је освојила свих десет општина са српском већином, док је прва следећа, са победом у осам општина, албанска партија Демократски савез Косова, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Према прелиминарним подацима, кандидати Српске листе у Клокоту и Партеш-Пасјану освојили су највише гласова у другом кругу локалних избора.

Осим Партеша и Клокота, Српска листа ће преко својих представника управљати још у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку, Лепосавићу, те у Грачаници, Новом Брду, Ранилугу и Штрпцу.

"Не само што је Српска листа освојила десет општина са српском већином, већ је на целом КиМ победила укупно на локалним изборима. Освојила је десет општина, прва следећа албанска партија, Демократски савез Косова осам, странка Рамуша Харадинаја седам, странка Хашима Тачија пет, Самоопредељење три", рекао је Ђурић дан након другог круга избора локалних избора на КиМ.

То је, додаје Ђурић, огромна победа за српски народ на КиМ, јер је 120.000 Срба у покрајини, наспрам милион Албанаца, успело да освоји десет општина, а да ниједна албанска странка појединачно не освоји ни близу толико на територији наше јужне покрајине.

Ђурић је честитао Српској листи на оствареној победи којом је, како је истакао постала најјача политичка странка када је реч о општинама на КиМ, рачунајући и албанске странке.

Он је захвалио свима који су допринели да Срби на КиМ данас достигну идеал, да се Срби сложе.

"То је оно чему смо се увек надали и од чега су зебли и страховали они којима није у интересу опстанак Срба на КиМ, а сада се то у пуном смислу те речи десило", рекао је Ђурић.

Он је захвалио српском народу који је, каже, тиме показао да му је стало да остане "у органској, институционалној вези са Србијом, да поштује и подржава напоре Србије" и на томе што се одазвао позиву владе и председника да буду сложни и јединствени.

То ће, уверен је Ђурић, у будућности допринети бољој реализацији и борби за интересе Срба на КиМ.

Новим градоначелницима је поручио да је данас време за славље, а већ сутра време да се засуку рукави и да се озбиљно ради на решавању нагомиланих и бројних проблема нашег народа у општинама са српском већином.

У томе ће, назначио је, имати снажну подршку државе, владе, председника и грађана, који су решени да помогну српском народу да се избори и остане на КИМ.

"Желим свима да ове успехе политичке, изборне преточимо у успехе који ће се оплодити у резултатима, политичким, економским и сваким другим", закључио је Ђурић.

Одборници Српске листе и у општинама где Срби нису у већини

Портпарол Српске листе Игор Симић указао је да ће та листа први пут имати и своје одборнике у седам општина у којима Срби не чине већину.

"Дакле, са посланицима у централним институцијама, градоначелницима у 10 општина и одборницима у општинама у којима Срби нису већина, ми ћемо заокружити политички корпус на КиМ и представљати значајан фактор одлучивања у наредном периоду", рекао је Симић.

Коначни резултати нису проглашени. У неколико општина, као што су Приштина, Призрен, исход избора зависиће од условних гласова. У неким случајевима, разлика између кандидата је 10 гласова.

На албанској политичкој сцени највеће изненађење представља странка Рамуша Харадинаја. Са две, скочила је на седам освојених општина и Демократска партија Косова, доскора најутицајнија албанска странка, која сада има власт у пет општина.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво