Шутановац: Регион заједнички да наступа према Европи и свету

У Сарајеву је одржан регионални самит социјадемократских странака на коме је учествовао председник Демократске странке Драган Шутановац. Он је на самиту рекао да је важно да се покаже да и регион Западног Балкана може да говори једним гласом и заједнички наступа према својим партнерима у Европи и свету, саопштио је ДС.

Шутановац је навео и да је један од закључака самита био да социјалдеморкатске партије "као чувари и промотери европских вредности, имају обавезу да Европу врате у регион", и оценио да националисти уништавају потенцијале земаља региона.

"Долазим из земље којој је врхунски интерес да просечна плата у региону буде што већа, јер је од око 15 милијарди евра извоза Србије прошле године скоро милијарду и 300 милиона остварено у БиХ, око 600 милиона у Црној Гори, преко 500 милиона у Македонији. Када питате националисте шта и како треба да се ради онда они просипају популистичке пароле и национализам, свађају нас у јавном дискурсу, а у ствари суштински уништавају потенцијале земаља у којима живимо", рекао је Шутановац.

На питање о Колинди Грабар Китаровић, Шутановац је навео да је интересантно како су они сви "у ствари политички пријатељи на европском нивоу, где се слажу, гласају заједно, дају подршку једни другима, а када се врате кући постају државни непријатељи".

Шутановац је оценио да "у жељи да прикрију своје неспособности шире неистине и међусобно се оптужују чиме подижу национализам".

Како је саопштио ДС, на самиту се поред евроинтеграција говорило и о миру, стабилности, владавини права и демократским процесима који су свакодневно на испиту у земљама Западног Балкана.

На самиту су учествовали председник Партије европских социјалиста Сергеј Станишев, председник СДП БиХ Нермин Никшић, председник СДСМ-а Зоран Заев, председник СДП-а Црне Горе Ранко Кривокапић, потпредседник СДП-а Хрватске Златко Комадина, Андрија Пејовић из ДПС-а Црне Горе, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво