Београдски избори у марту, одлучио Главни одбор СНС-а на предлог Вучића

Парламентарни избори биће одржани кад за њих буде било време, а београдски избори редовно – у марту, одлучио је Главни одбор Српске напредне странке на предлог лидера партије Aлександра Вучића. Пре седнице Главног одбора, одржана и седница Председништва СНС-а.

У марту ће бити одржани редовни београдски избори, одлучио је Главни одбор СНС-а усвајајући тиме предлог који је лидер странке Александар Вучић изнео обраћајући се на почетку седнице ГО.

Новинаре је о тој одлуци обавестила чланица Председништва странке Маја Гојковић, која је рекла да је одлука донета након веома садржајне расправе, да је за њу гласало више од 500 чланова ГО, а само су четири била против.

То значи да ванредних парламентарних избора неће бити заједно с београдским, а одлуку је Гојковићева образложила као одлуку у интересу Србије, а мање у интересу СНС-а, истичући да је у овом моменту апсолутно неопходно да постоји стабилна парламентарна већина.

О кандидату напредњака за београдске изборе, како је рекла, и о тиму за те изборе, разговараће се на страначким органима, пре свега београдским.

Александар Вучић је раније данас, током обраћања на седници Главног одбора СНС-а, рекао да је његов предлог, иако каже да разуме разлоге других људи, да се у марту одрже само редовни београдски избори, а "парламентарне кад им дође ред".

"На градским изборима ћемо им показати резултате", истакао је Вучић на седници Главног одбора која је одржана у Центру "Сава".

Лидер напредњака је нагласио да Главни одбор на крају одлучује. 

"А београдске изборе смо, изгледа, већ изгубили. Али није страшно изгубити, важно је подићи се, јер да часно изгубимо није никакав проблем, нас не брине што ћете добити власт у граду или неком другом месту, али вас молимо да дођете до сваког Београђанина и покажете резултат, како смо то ми учинили, а резултат је добар", поручио је политичким противницима, за које је приметио да такву одлуку (да се иде само на београдске изборе) вероватно нису очекивали. 

Како каже, СНС има и друга посла – треба да се бавимо државом.

"Србија не може да чека, можда ова одлука није у најбољем интересу странке, али је у најбољем интересу Србије, а наш је задатак да служимо Србији", истакао је Вучић.

Лидер напредњака је рекао да је на седници Председништва СНС-а, која је одржана пре седнице Главног одбора, била расправа без договора "не зато што смо се прегласавали, већ јер су постојале различите идеје".

"Идеје су подстакнуте и страначким разлозима и мањим делом, чини ми се, државним разлозима. Један од аргумената 'за' је да, ако бисмо наредне године имали парламентарне изборе, онда бисмо 2022. имали све изборе заједно, то значи четири године мира", рекао је Вучић.

"Четири године је добар период да обавимо важне послове, јер нисмо спавали на ловорикама и трпали у своје џепове, а кад већ хоћемо да идемо на изборе, јер градске смо већ изгубили, како кажу, онда је идеја и Небојша (Стефановић) је то рекао, идемо истовремено на републичке, које ћемо добити, јер већина грађана подржава нашу политику", објаснио је став изнет на седници Председништва странке. 

Рекао је да је на седници Председништва било мање аргумената против изласка на изборе.

"Из страначког угла готово да их нема, из угла државе Србије има један, и то је за мене највећи. И да идемо на изборе, и да не губимо фискалну дисциплину, бринем се јер нећемо моћи да разговарамо о КиМ, итд. А друга ствар је да, ако идемо на парламентарне изборе, мислите ли да има смисла да оставимо истог премијера, исту председницу Народне скупштине, Мају Гојковић?", рекао је лидер напредњака. 

Мислим да и једна и друга одлично обављају посао, рекао је Вучић.

"Ана (Брнабић) има моју пуну подршку јер ради вредно и одговорно, јер издржава паклене притиске, не само зато што је вредна, већ јер је одана и неће да иде против својих пријатеља. Зато им Ана, без обзира на њену овакву или онакву оријентацију, више није звезда. Зато што са нама ради најтеже послове", рекао је председник СНС-а.

Додао је да је на Мају Гојковић поносан јер представља храброст и енергију.

Како је приметио, чак и да изгубе градске изборе, то не би онда довело у питање континуитет власти у држави, а то је важно да би се Србија ефикасније одупрла притисцима, који су, како је рекао, такви "да бисте то тешко могли да разумете".

Објаснио је то сталним замеркама како Србија седи на две столице, како не може да буде неутрална...

"Али ми не седимо на две столице, седимо на нашој и то нам се свиђа, то је само једна и наша је, али одмах стигну примедбе типа: е не можете да имате вашу, него нашу, и опет ми кажемо: али ми хоћемо ову нашу малу, јер нам се свиђа више од ваше велике..."

Кажу исто тако, додао је: поштујемо вашу неутралност, а сутрадан кажу да нема ништа од тога.

"Или кажу: е ови други вам се много мешају, морамо да се умешамо и ми... Мој је одговор: пустите нас да водимо своју земљу у складу с интересима нашег народа, рекли смо да смо на путу ЕУ, да нећемо у НАТО, хоћемо да наши војници чувају наше границе, јел' то неки грех, колико год то сматрали грехом, ми ћемо наставити ову политику или ће се политика странке променити на следећој седници Скупштине странке, која ће вероватно бити 2019. године", поручио је Вучић.

"Како изгледа живот пристојних људи, тако изгледа и живот СНС-а" 

Вучић је током обраћања рекао да је прошло девет година од када је формиран СНС, девет година, каже, тешког и напорног рада, великих узлета и падова.

"Онако како изгледају животи пристојних људи, тако је изгледао живот и рад СНС-а. У тих девет година имамо много тога чиме можемо да се поносимо, има ствари и које не можемо да урадимо", рекао је Вучић.

Лидер напредњака је напоменуо да су неки у току тих девет година одустајали, неки нови су долазили.

"Странка не сме да буде затворена и не смеју да буду увек иста лица, мора бити нових људи јер ја знам колико се енергије губи у свакодневним обавезама", истакао је Вучић.

Председник СНС-а рекао је да је странка направила велике помаке којима сви могу да се поносе.

Незапосленост је, каже, спуштена на 11,8 одсто.

"Али и даље имамо велики број незапослених и сиромашних људи. Они најсиромашнији нас највише подржавају, они који најбоље разумеју проблеме. Најмање подршке имамо код оних који, ако хоћете, себе представљају елитом и успешни су у новцу који су опљачкали од грађана Србије, а не знају разлику између Надежде Петровић и Паје Јовановића. Завршавали су измишљене факултете", поручио је Вучић.

Уз сву нашу самокритичност, уз све оно што говоримо, успели смо да обезбедимо да Србија постане земља која привлачи инвестиције, рекао је лидер напредњака.

Вучић је истакао да је задовољан борбом против организованог криминала, али, каже, морамо метлом да почистимо оне који су се корупцијом богатили.

"Многи ће пре краја године бити изненађени жестином акције у тој области", истакао је Вучић.

Према његовим речима, Србију нико нигде не воли, али ни од кога и не тражимо да нас воли.

"Ми смо код свих тих који врше притиске на нашу земљу поштовани зато што смо своји на своме, зато што кажемо да нећемо да уводимо санкције Русији. То није само наша обавеза, већ наша жеља. И зато што смо другима у стању да кажемо да смо на европском путу. Другима који мисле да је то немогуће кажем: добро, победите на изборима, али са којом политиком?", навео је председник СНС-а.

Истакао је да су пред Србијом велики задаци – да одржи пријатељство са Русијом, Кином, да унапређује пријатељство са САД.

"За разлику од неких који нас критикују за блискост са Русијом, ми им кажемо: да, били смо и бићемо пријатељи. То можемо да кажемо нашим пријатељима са Запада, ја и Владимиру Владимировичу (Путину) говорим у лице и о нашем европском путу", истакао је Вучић.

Лидер напредњака је онима који кажу да је таква политика немогућа и да не може да траје поручио да победе на изборима па нека воде своју политику. Додао је и да од њих никада није чуо ниједну идеју ни о чему.

Како је рекао, доношене су тешке одлуке и морало је често да се пресече, и приликом доношења Закона о раду, који сада хвале и европски и светски званичници, а када су у питању мере фискалне консолидације, водили су се тешки разговори у Бриселу...

Вучић је навео да је и тада говорио да ћемо се позивати на Бриселски споразум, а да га друга страна у разговорима неће примењивати.

То је илустровао и чињеницом да је одмах уследило реаговање на 24-часовно одлагање са наше стране споразума о правосуђу, а Приштина 1.770 дана не примењује споразум о Заједници српских општина.

Како је рекао, они који критикују немају никакву идеју нити политику, већ су "згрчени у центру Беча" и мрзе све живо.

"Само умеју да кажу: гласајте за нас, биће вам боље када наставимо да отимамо како смо почели тамо иза 2000. године", рекао је Вучић.

Додао је и да се "овај што се грчи" вози у "аудију А-8", да имају глисере, да други, "који је главна звезда", троши огромне паре, потрошио је осам милиона евра за које каже да су му дале корпорације...

Лидер напредњака је указао да постоји једна ствар коју на европском путу не можемо да прескочимо – питање Косова.

"Зато од вас тражим, не емоције, већ тражим реалан приступ, озбиљан и одговоран према нашој прошлости, али и будућности", навео је Вучић.

"Уђите у борбу, туците се храбро" 

Говорећи о градским изборима, Вучић је рекао да смо имали озбиљну и способну градску управу, која је решавала проблеме, није се бавила сопственим маркетингом.

Додао је да никада није било толико градилишта у Београду као у последње три и по године, смањен је дуг за 500 милиона евра...

Како је рекао, већ се каже да су "заједнички Јанковић, Ђилас, Јеремић, Шапић – нема разлике међу њима" – победили те да се стога поставља тежак задатак.

"Изађите на изборе, говорите о резултатима, о плановима", нагласио је Вучић и рекао да није страшно ни ако се изгуби, али да би требало бар смањити разлику.

Навео је да се њихови политички противници "не грче због народне муке", него што мисле да много више пара треба да ставе у своје џепове пљачкајући грађане, као што су и раније радили.

Вучић је додао и да је важно да покажу поштовање према коалиционим партнерима.

"Неки од њих су искрено са нама, неки други су ту да би били ту...", додао је и навео да партнерима треба показати респект јер су ту и боре се са њима против оних који руше Србију и који би по сваку цену да је склоне са мапе успешних земаља.

Како је рекао, били су и сада су изложени бројним лажима.

Каже да је било чак и предлога да "неке" прими, помињући протесте због наводне крађе на изборима, а за коју су и сами признали да је лаж и да крађе није било.

"Нисам их примио ниједном, јер ја нисам тај који пада под притисцима ни оним из света, а понајмање под притисцима оних који мисле да лажима могу да остваре своје циљеве. Вичите колико год хоћете, нисам пао ни под притисцима оних унутар странке, који су се дошаптавали и говорили: готово је, срушиће га Американци, Енглези... готово је, ајде да правимо своју бољу позицију пред неким медијима...", поручио је.

"Зато вас молим, уђите у борбу, туците се храбро и снажно и борите се да се покаже резултат, да се само виде резултати, шта је остало иза њихове владавине, а шта су резултати наше", рекао је Вучић.

Након обраћања лидера СНС-а, седница Главног одбора је настављена, али је била затворена за јавност.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво