"Србија у наредном периоду може да направи значајан искорак"

Европска унија инсистира на примени договореног у дијалогу Београда и Приштине а пре свега на формирању ЗСО. Приштина то избегава а ЕУ је свесна да без формирања ЗСО нема наставка дијалога, рекла је за РТС директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић.

"Рекла бих пре свега да ЕУ инсистира на ономе што је већ договорено и у том контексту треба посматрати Приштину која избегава фоирмирање ЗСО. Тешко да ће дијалог бити настављен без тога, због чега ЕУ и инсистира на томе", рекла је гостујући у Дневнику РТС Александра Јоксимовић.

У овом тренутку се дешава позиционирање пред наставак преговора а до њега неће доћи док се не формира нова владе у Немачкој, сматра директорка Центра за спољну политику.

Када је реч о правно обавезујућем документу између Београда и Приштине а на коме Брисел инсистира, Александра Јоксимовић каже се он помињао и пре почетка дијалога. 

"Правно обавезујући споразум је одавно на дневном реду, оно што је још увек нејасно је садржина тог документа. Битно је да се не очекује да Србија призна независност Косова. Исто као што све чланице нису признале Косово, тако то не спречава ЕУ да води инеграције Косова", објашњава Јоксимовићева.

Помаци у евроинтеграцијама често се мере у контексту регионалног напретка због чега је сарадња за Србију али и Европу веома битна.

"Регионална сарадња је битна за даљи процес а то је подвучено и на Берлинском конгресу. У овом тренутку постоји фаворизација Србије што можда смета неким нашим суседима. У следећих годину и по дана имамо могућност да направимо значајан искорак који је важан и за нас и за ЕУ јер је стабилан регион кључан за безбедност европског континента", каже директорка Центра за спољну политику.

Говорећи о могућности да евентуално са београдским буду расписани и ванредни парламентарни избори, Јоксимовићева наводи да сваки избори стављају неке теме "ад акта", што их може одложити на неки краћи период.

"Али, избори такође могу дати и легитимитет власти за наставак започетих послова", сматра Јоксимовићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи