"Ројтерс" и АП о реакцији Москве на вежбе САД и Србије

У извештају о заједничким вежбама америчких и српских падобранаца на аеродрому код Београда, британска агенција "Ројтерс" и америчка АП указују на реакцију Москве, за коју наводе да је забринута због могућег ширења НАТО-а на Балкану.

"Амерички и српски падобранци одржали су заједничке вежбе у Србији, на које Русија, која покушава да повећа утицај на Балкану, гледа с нелагодношћу", наводи АП.

Према тврдњама те агенције, војне активности повезане са САД или НАТО-ом на Балкану "редовно изазивају бес Кремља, који се противи ширењу војне алијансе Запада у бившим комунистичким земљама источне Европе".

И Ројтерс преноси да су српски и амерички падобранци извели заједничке скокове северно од Београда у оквиру обуке чији је циљ да унапреди односе између Србије и НАТО-а.

"Вежба под називом 'Зима 2017' могла би да привуче пажњу Москве, која жели да задржи Србију, словенског и православног савезника, под својим окриљем и забринута је због могућег ширења НАТО-а на Балкану", наводи Ројтерс.

Британска агенција подсећа да је прошло много времена од 1999. године када је НАТО бомбардовао тадашњу СРЈ "због њене политике према Косову".

"Иако је ЕУ највећи појединачни трговински партнер и инвеститор у Србији, Русија контролише њено снадбевање нафтом и гасом", истиче Ројтерс наводећи да Москва настоји да ојача војне везе са Београдом, којем је донирала шест борбених авиона "миг 29".

Британска агенција подсећа да је Србија једна од неколико балканских земаља које нису чланице НАТО-а наводећи да је Алијанса веома непопуларна у Србији због бомбардовања 1999. године.

Наводи и да су снаге Алијансе и даље распоређене на Косову које назива "бившом јужном покрајином" Србије, али примећује да независност коју је Косово прогласило 2008. године нису признали Београд, Русија, Кина и поједине чланице ЕУ.

"Али се заједничке вежбе свакако одвијају", истиче агенција.

Агенција преноси и изјаву српског председника Александра Вучића, који је вежбу назвао делом активности чији је циљ изградња поверења, након што је више од 100 падобранаца српских елитних бригада са америчким колегама из 173. падобранске бригаде Европске команде Оружаних снага САД слетело на "травнату писту на малом аеродрому у близини Београда".

"Други циљ је развој сарадње, партнерства и пријатељства у областима у којима нисмо увек могли да се похвалимо у прошлости", преноси Ројтерс да је Вучић рекао новинарима.

Британска агенција подсећа да се Србија, за коју напомиње да жели да очува војну неутралност, 2006. године придружила НАТО програму Партнерство за мир, а 2005. потписала Индивидуални акциони план партнерства, за који напомиње да је највиши ниво сарадње са земљама које не намеравају да се придруже Алијанси.

"Иако тежи равнотежи између Москве и Запада, одбија позиве америчких званичника да изабере страну, Србија је 2017. године имала 12 војних вежби са НАТО-ом или њеним чланицама, седам са САД и само две са Русијом", закључује Ројтерс.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се