Дачић: Мало ко зна о садржају обавезујућег документа

Питање правно обавезујућег документа са Приштином није ново, познато је од отварања преговора о чланству Србије у ЕУ, с тим што мало ко зна шта треба да буде садржај тог документа, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Шеф српске дипломатије је рекао да су велике разлике у схватању Приштине у вези са тим обавезујућим документом и онога што је заиста став ЕУ која је, каже, статусно неутрална.

"ЕУ не може да има другачији став од статусно неутралног зато што је другачији став немогућ јер постој пет земаља које нису признале независност Косова. Знате када ће те земље да да дају сагласност на то да Србија треба да призна независност Косова да би постала члан ЕУ? Никад", каже Дачић.

Дачић је рекао да је сигуран да ће бити притисака за признање Косова.

"Није лако, али наша позиција је принципијелна и јасна, немамо намеру да ту позицију мењамо. Отворени смо за дијалог, али нисмо за једностарне потезе", рекао је Дачић.

Вероватно, каже, у нечијим главама стоји да Србија треба да призна Косово, али од тога, истиче, нема ништа.

"Како мислите да ми можемо то да урадимо?! Немојте да сте смешни", поручио је Дачић одговарајући на питања новинара на заједничкој прес-конференцији са председником владе Гвинеје Бисао Умаром Сисоком Ембалом.

На питање новинара о томе да је Могерини напустила састанак на којем је био и Рамуш Харадинај због његовог инститирања да се у дијалогу Београда и Приштине повећа утицај САД и отказивању конференције за новинаре, Дачић каже да није на нама да коментаришемо ствари које су се дешавале у Бриселу.

Поводом изјаве америчког генерала Бена Хоџиса да је Руско-српски хуманитарни центар само фасада, шеф српске дипломатије поручује да су смешне процене да центар представља опасност и сматра да би Хоџис требало да буде смењен ако тако нешто процењује.

Упитан о изјави Хоџиса и о томе када ће се сазнати став Србије о статусу тог хуманитарног центра, Дачић је рекао да ће одлука бити донета у складу са нашим интересима.

"Ми не желимо да играмо у игри у којој Србија није тема. Ово је сукоб великих сила на нашем простору", рекао је Дачић поводом захтева да се реши статус хуманитарног центра.

Коментаришући изјаву Хоџиса, Дачић каже да ако је то званична процена велике војске, велике државе, мора да се забрине за њихову способност процењивања.

"То је такав промашај, требало би да тај командант буде смењен ако мисли да је тај центар опасност. Ко је споран? Пет Срба, четири Руса, сабака (пас)? То је смешно", рекао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво