Вучевић у посети Бечу

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић борави у посети Бечу где се састао са замеником градоначелника главног града Аустрије Јоханесом Гуденусом.

Гуденус, који је уједно и потпредседник Слободарске партије Аустрије (ФПО), која тренутно са Народном странком (ОВП) Себастијана Курца преговара о формирању будуће владе Аустрије, срдачно је дочекао госта из Србије поздравивши га на српском језику.

Заменик градоначелника Беча, који је ожењен Српкињом, негује тесне односе са Србијом и Републиком Српском.

Вучевић и Гуденус разговарали су о могућностима унапређења сарадње два града, као и тешњем повезивању.

Указано је на велики број српских грађана који живе у Бечу, који представљају мост између две земље, али и два града.

Гуденус је, у изјави Танјугу, рекао да је са градоначелником Новог Сада разговарао о могућностима за проширење и продубљивање пријатељства две земље и два града.

Рекао је да је добио позив да посети Нови Сад, што ће врло радо учинити.

"Пошто у Новом Саду постоји тврђава која има историјске везе са Аустријом радује ме што ћу моћи да је посетим. Радујем се свакој сарадњи са Србијом, јер ми у Бечу и Аустрији посебно рачунамо на пријатељство Србије", истакао је он најавивши да ће настојати у што скорије време да посети Нови Сад.

Вучевић је рекао да је са Гуденусом разговарао и о односу Аустрије и Србије, с озбиром на то да су обојица потпредседници у њиховим странкама.

У фокусу разговора била је сарадња Новог Сада и Беча, указао је Вучевић, који је додао да главни град покрајине Војводине може доста тога научити од Беча.

Подсетио је да су два града историјски веома повезани, да постоје заједничка историјска наслеђа, као што је Петроварадинска тврђава.

Изразио је уверење да ће Гуденус ускоро посетити Нови Сад, где би наставили разговоре на продубљивању сарадње.

"Аустрија један од најважнијих партнера Србије" 

Вучевић је Гуденусу честитао на успеху који је ФПО остварила на протеклим парламентарним изборима у Аустрији, те пожелео да Аустрија што пре добије нову владу.

Истакао је да је Аустрија један од најважнијих партнера Србије у евроинтеграцијама.

"Нама је важна подршка Беча и добро позиционирање у односу са Аустријом. Мислим и да Аустрија може да рачуна на Србију као пријатеља", поручио је он.

Вучевић се осврнуо и на бројну српску дијаспору у Бечу и Аустрији.

"Велики број Срба живи и ради у Бечу, а тога је свестан и заменик градоначелника. Желели би да Срби буду политички активнији. Заслужују да имају већи број политичких представника, да се чује њихов глас, да у Аустрији имају одређеног утицаја", истакао је он.

Вучевић је рекао да су Срби у Аустрији лојални и добри грађани, који, као вредни радници привређују тој земљи.

"Ред је да се они активирају у политичком животу. Међутим то зависи више од Срба. Они морају бити политички активнији. Волео бих да видим већи број Срба у аустријским странкама, а претпостављам да ће ићи у оне пријатељскије партије, које гледају отвореније ка нама, које ће им дати простора за политичко деловање", нагласио је он.

Вучевић је апеловао на Србе са правом гласа у Аустрији да излазе у већем броју на изборе и искористе своје бирачко право.

Изразио је уверење да ће на идућим изборима, који год били, то бити случај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи