Јоксимовић: Садржина споразума произићи ће из дијалога

И да сутра признамо независно Косово, што, наравно, нећемо урадити, не мислим да бисмо били аутоматски чланица ЕУ, каже за РТС министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић. Наглашава да се пред Србију не ставља дилема Косово или Европска унија. Истакла је да је јуче у Бриселу препознат екстремни напредак Србије, као и да очекује да до краја године Србија отвори најмање три преговарачка поглавља.

Јадранка Јоксимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навела да је у оквиру Бриселског споразума предвиђен Споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине, али да то не значи обавезу Србије да призна независно Косово.

"Напротив, зато је и уведен дијалог Београда и Приштине. Суштина или садржина тог правно обавезујућег споразума који би требало да уследи на крају процеса управо би требало да изађе из дијалога Београда и Приштине", каже Јоксимовићева.

Указала је да тешко можемо да говоримо о убрзању дијалога између Београда и Приштине.

"О дијалогу Београда и Приштине тешко да можемо да говоримо о његовом убрзању пошто нема никаквих активности из обавеза Приштине о спровођењу ЗСО што је витални део споразума са нашег становишта и са становишта наших интереса", истиче Јоксимовићева.

Додала је да је дуг пут пред свима у погледу обавеза из Бриселског споразума, као и да ће исход дијалога Београда и Приштине дефинисати садржину Споразума о нормализацији односа.

Коментаришући изјаву председника Александра Вучића да без драстичних промена у нашем и свеукупном односу према Косову и Метохији нећемо моћи да постанемо чланица ЕУ, министарка наводи да смо већ предузели неке драстичне промене.

"Драстичне промене су сви ови споразуми које смо ми потписали до сада кроз Бриселски споразум, добрим делом јесу драстичне промене од неких полазних становишта које смо имали. Бриселски споразум јесте увео и већ је био почетак унутрашњег дијалога. Београд је ту показао велику посвећеност", нагласила је Јоксимовићева.

Вучић је јуче изјавио да о признању независности Косова, "нико то још не говори на такав начин, говори између редова, али не на тај начин", а министарка наводи да неке од држава чланица које су признале независно Косово несумњиво очекују признање, али постоје државе чланице које нису призанале независно Косово, као и да ЕУ мора да буде статусно неутрална у погледу дијалога Београда и Приштине.

"Оно што је председник рекао он је тиме несумњиво показао да један део држава чланица то очекује, али то не значи да ће то бити обавеза Србије и није обавеза Србије", додала је Јоксимовићева.

На питање ла ли то значи да се пред Србију поставља дилема Косово или ЕУ, Јоксимовићева каже да не, јер би се тиме показало непостојање стандарда.

"Ако би се то десило то је онда заиста показатељ да не постоје они стандарди о којима ми сви који се бавимо евроинтеграцијама дневно причамо са Бриселом. То су реформе, владавина права, економске реформе, добра управа, административни капацитети и све оно што би требало да доведе до суштинског напретка земље", објаснила је Јоксимовићева.

"И да сутра признамо независно Косово, што нећемо урадити наравно, ја не мислим да бисмо били аутоматски чланица ЕУ", додала је министарка.

Одговарајући на питање да ли ако не признамо независност можемо постати чланица ЕУ, Јоксимовићава истиче да можемо.

"Наравно да можемо, суштина Споразума о нормализацији је дефинисање неких оквира нормализације који неће нас натерати да признамо независно Косово, али који ће свакако значити читав низ уступака које јесмо направили кроз ове споразуме, али под условом да и Приштина реализује своју основну обавезу, а то је ЗСО", истакла је министрка.

"Зашто се Србији толико потенцира обавеза регионалне сарадње"

Нагласила је да је изненађена порукама након Савета за спровођења ССП-а, јер се најмање говорило о Србији, а много више о пакет аранжману региона Западног Балкана.

"Моја обавеза као министра за евроинтеграције јесте да преговарам у име Србије, ја сам главни политички преговарач Србије према ЕУ, моје није да затежем када не треба, што сам више пута и показала, али није ни да попуштамо када не треба", рекла је Јоксимовићева.

Констатовала је да је изјава председника Европске комисије Жан Клод Јункера једна лидерска изјава која говори да су Србија и Црна Гора препознате као државе које најбоље и највише напредују, као и да је рекао да Србија може да постане чланица и пре 2025. године и додала да је "то порука која говори о лидерским способностима ЕУ".

"Ја сам зато била разочарана јуче што се говорило о пакету Западног Балкана. Знате, Западни Балкан и добри регионални односи наравно да су важни, то је наш национални интерес, не разумем зашто се толико потенцира Србији обавеза регионалне сарадње, јер је Србија својим понашањем, поготово председник Вучић, директно показала способност за продуковање стабилности", навела је Јоксимовићева.

Сматра да је то успоравање Србије у процесу евроинтеграција.

"Била сам разочарана зато што се говори о регионалној стабилности и о пакету Западног Балкана који је успоравање Србије у том процесу, а нисам чула изјаву осуде од госпође Могерини реторике која је ових дана стизала из БиХ, на пример директно од Бакира Изетбеговића. Па 'ајмо онда да видимо какве се поруке из региона шаљу", нагласила је Јоксимовићева.

Тврди да је Западни Блакан постао "политички простор где су стрпане све земље које нису тренутно у ЕУ".

"Ја не знам колико је тај регионални приступ добар, ако је то приступ ЕУ ми ћемо морати да се прилагодимо, али то не значи да ми имамо обавезу да кажемо да смо тиме задовољни и срећни", рекла је Јоксимовићева.

Додала је да је јуче била тема Србија и наш споразум о Сабилицији и придруживању, као и да је требало о томе да се прича.

"Требало је да се прича о томе, дакле о правним, администартивним, економским реформама које спроводимо у читавом низу области где би се показало да смо оставрили тај екстреман напредак, како је рекла госпођа Могерини", истакла је министарка.

Указала је да није свеједно да ли ћемо отворити једно или четири поглавља, јер је отварање поглавља фактички доказ да сте радили на реформама.

"Пошто је екстремни напредак препознат, ја очекујем да ћемо ми најмање три поглавља отворити до краја године. Све друго би било тумачено као успоравање процеса европских инетграција", закључила је Јоксимовићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво