Еулекс узвраћа ударац, судија Симонс под истрагом

Мисија Европске уније на Косову навела је да је против бившег судије Малкома Симонса, који је оптужио Еулекс за корупцију, у току истрага "због озбиљних оптужби". Реакција мисије ЕУ уследила је пошто је Симонс француском Монду рекао да је та мисија "политичка" и да је због корупције поднео оставку.

"Малком Симонс је, већ годину дана, предмет серије независних истрага због озбиљних оптужби", наводи се у одговору Еулекса.

Мисија ЕУ навела је и да, ради истраге, у Бриселу формиран посебан тим, на чијем се челу налази бивши судија Европског суда правде.

"ЕУ и Еулекс немају толеранцију према неодговарајућем и неприкладном понашању свих службеника мисије, који су одговорни за своје поступке. У том смислу, све наводе господина Симонса третирамо са једнаком озбиљношћу", наводи се у саопштењу Еулекса.

Еулекс, такође, тврди да је од Малкома Симонса затражио да достави доказе који би поткрепили његове тврдње, али и да бивши судија то још није учинио.

У саопштењу се истиче и да ЕУ и Еулекс спроводе политику нулте толеранције према "непримереном понашању и погрешним поступањима", и сви чланови Мисије су сходно томе одговорни за своје поступке. 

Како се истиче, Еулекс не прејудицира исход текућих истрага и поздравља њихове закључке који ће на одговарајући начин бити објављени јавности. 

Председавајући судија Еулекса Малком Симонс поднео је оставку због "случајева корупције у оквиру мисије", наводи француски лист Монд.

"Последњих недеља, пријавио сам неке случајеве корупције у оквиру мисије. Конкретно, поставио сам питање поводом тога што је други судија Еулекса хаковао мој мејл. Замолио сам британску Службу за спољне односе и ЕУ да проследе случај полицији. Одбили су да ме подрже", рекао је Симонс. 

У међувремену, актуелни потпредседник косовске владе Фатмир Љимај је Симонса предложио за сведока на судском процесу, који се води против њега, док је био министар за инфраструктуру.

Љимај је оптужен за проневеру и злоупотребу положаја. Судско веће Еулекса одбило је Љимајев предлог, јавља дописник РТС-а.

Ма како да се случај Симонса оконча, то је други по реду случај да се службеници ове мисије жале на корупцију унутар Еулекса. То је претходно учинила и тужилац Еулекса Марија Бами, која је због навода о корпуцији, суспендована са посла.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи