Брисел: Поздрављена посвећеност Србије сарадњи у региону

Савет за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије поздравио је посвећеност Србије регионалној сарадњи, кораке које Србија предузима у циљу примене акционих планова за поглавља 23 и 24 у области владавине права и напредак у дијалогу Београда и Приштине под посредовањем Уније, саопштила је ЕУ.

Савет очекује наредне кораке у преговорима о приступању и истиче да напредак Србије у погледу поглавља 23 и 24 и у процесу нормализације односа са Косовом (које је представљено са звездицом), обухваћеном поглављем 35, остаје од суштинске важности за укупан ритам процеса преговора, у складу с преговарачким оквиром, наводи се у саопштењу објављеном по завршету састанка Савета у Бриселу коме је присуствовала и премијерка Србије Ана Брнабић.

Четврти састанак Савета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Србије пружио је правовремену прилику да се оцени напредак Србије у припремама за приступање и размотре приоритети даљег рада у оквиру Споразума за стабилизацију и придруживање, стоји у саопштењу.

"Савет је поновио своју посвећеност европској перспективи Србије, којој би требало појачати подршку кроз побољшану и регулисану комуникацију о користима и обавезама везаним за проширење", истиче се у саопштењу.

Што се дијалога тиче, Савет је подвукао потребу да Београд и Приштина раде заједно на новој фази дијалога ка обухватној нормализацији.

"Сви до сада постигнути споразуми у оквиру дијалога морају се у потпуности применити без даљег одлагања", указује се у саопштењу.

Констатује се да је дијалог под посредовањем ЕУ омогућио отварање извесног броја преговарачких поглавља од последњег састанка Савета, чиме је укупан број до сада отворених поглавља повећан на 10, од којих су два привремено затворена.

Савет је позитивно оценио недавно покренут унутрашњи дијалог о Косову и очекује да то доведе до напретка у процесу нормализације, истиче се у саопштењу.

Како се наводи, Савет је охрабрио Србију да појача реформске напоре и фокусира се на ефикасну примену и праћење реформи у области владавине права, основних права, независности демократских институција, јавне управе, као и развоја функционалне тржишне економије и побољшања пословног окружења.

Савет је поновио важност за Србију да правовремено испуни обавезе преузете у склопу акционих планова за поглавља 23 и 24.

Такође, Савет се осврнуо на председничке изборе у Србији одржане 2. априла и изразио очекивање даљег рада ка чланству у ЕУ као стратешком циљу Србије под новом владом.

Савет је, такође, оценио да су избори гласачима понудили прави избор кандидата који су били у могућности да кампању воде слободно и да је правни оквир омогућио спровођење демократских избора.

Савет је изразио и очекивање да ће се Србија придржавати свих препорука Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права.

На данашњем састанку, Савет је поздравио учешће Србије у мисијама и операцијама Заједничке безбедносне и одбрамбене политике као и у борбеним групама ЕУ.

Уз то, Савет је позвао Србију да се постепено усклади са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ у периоду до приступања.

Србија је позвана и да успешно приведе крају ревизију своје стратегије националне безбедности и одбране као "ствар приоритета".

Савет је похвалио Србију за напоре у решавању миграционе и избегличке кризе, као и њену решеност у борби против тероризма и радикализације.

Подсетио је да су регионална сарадња и добросуседски односи суштински делови процеса проширења и стабилизације и придруживања, те да доприносе стабилности, помирењу и атмосфери која води ка решавању отворених билатералних питања и наслеђа из прошлости.

Са задовољством, Савет је оценио да је Србија конструктивно ангажована у извесном броју иницијатива за регионалну сарадњу у југоисточној Европи и охрабрио Србију да настави одрживе напоре у циљу јачања добросуседских односа.

Савет је, такође, разменио ставове у погледу развоја ситуације на Западном Балкану, закључује се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво