Јоксимовићева изненађена порукама Савета за праћење ССП

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је изненађена порукама које су послате након седнице Савета за праћење Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), јер се најмање причало о Србији, а највише о пакет аранжману региона Западног Балкана.

"Дакле, по мом мишљењу, а председавала сам више пута Саветом ССП-а, промашена је тема састанка. Најмање се причало о Србији, и нашим мерама и корацима у спровођењу ССП-а, узимајући у обзир и све добре али и проблематичне аспекте, а највише се говорило о пакет аранжману региона Западног Балкана и дијалогу између Београда и Приштине", рекла је Јоксимовићева за Танјуг.

Министарка има утисак да је свима "било непријатно" да помињу лидерску поруку председника ЕК (Жан Клода) Јункера о "фронтранерсима Србији и Црној Гори", те да са разочарењем "и она и сви који се баве европским интеграцијама" у Србији, примају изјаву Могеринијеве и Хана да стратегија коју је Јункер најавио за 2018, неће садржати одредбе о Србији и Црној Гори као тренутним лидерима процеса реформи и преговора са ЕУ.

"Жао ми је што нису подржане лидеске способности ЕУ које је наговестио Јункер, и који је у Србији, не калкулишући са трајањем сопственог мандата, препознао део садашњих и будућих лидерских способности ЕУ. Имам утисак да су се изјаве свеле на поновно увођење принципа пакет пријема, који успорава Србију, и да се занемарује најважнији критеријум преговора - напредак према оствареним резулатима у испуњавању критеријума", навела је Јоксимовићева.

Што се тиче броја поглавља која ће се отворити, Јоксимовићева истиче да она не мисли као премијерка да није важно да ли ћемо отворити једно или четири поглавља, јер, како истиче, отварање поглавља јесте и требало би да буде фактички доказ оцене да се радило на увођењу нових стандарда и реформи у различитим областима.

"Зато очекујем да ће бити отворено најмање три, а можда и четири поглавља. Све испод три поглавља би био сигнал успоравања Србије на европском путу", сматра Јоксимовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво